Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Annicka Engblom.

Foto: Riksdagen Annicka Engblom.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
Israel/Palestina-konflikten

Moderat ledamot KU-anmäler Löfven

Bokmärk artikel

Stefan Löfven meddelade i sin regeringsförklaring att Sverige ska erkänna Palestina. Därmed bröt han mot grundlagen, anser riksdagsledamoten Annicka Engblom, M, som nu KU-anmäler statsministern. ”Har vi en regering som inte följer våra grundlagar så tycker jag att det är allvarligt”, säger hon till DN.

Stefan Löfven meddelade i sin regeringsförklaring att Sverige ska erkänna Palestina. Därmed bröt han mot grundlagen, anser riksdagsledamoten Annicka Engblom, M, som nu KU-anmäler statsministern. ”Har vi en regering som inte följer våra grundlagar så tycker jag att det är allvarligt”, säger hon till DN.

Regeringens beslut att erkänna Palestina har vållat stor uppståndelse och starka känslor, både in­rikes och utrikes.

Ambassadör Carl Magnus Nesser kallades på måndagen upp till israeliska UD, där toppdiplomaten Aviv Shir-On framförde att den svenska linjen skadar fredsprocessen mellan palestinier och israeler, eftersom den skapar ”orealistiska förväntningar hos palestinierna om att nå resultat utan att förhandla”.

Nesser säger till israeliska medier att Israel och Sverige har goda förbindelser och att den nya svenska regeringen tydliggjort en önskan om att det fortsätter.

Den moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom är ny ledamot i  konstitutionsutskottet och anser att Stefan Löfven i sin regeringsförklaring bröt mot grundlagen.

– När jag i fredags satt i kammaren och lyssnade reagerade jag skarpt på den starka formuleringen om erkännandet. Det är en fråga av så stor utrikespolitisk dignitet att den ska gå genom utrikesnämnden, det står i grundlagen. Jag tycker det finns anledning att pröva om Stefan Löfven har följt grundlagen och därför lämnar jag in en KU-anmälan, säger hon till DN.

”Även om något formellt regeringsbeslut om att erkänna Palestina ännu inte har fattats är deklarationen i regeringsförklaringen entydig, slutgiltig och reservationslös: ’Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina’”, står det i anmälan som DN har tagit del av.

– Deklarationen framfördes av regeringschefen själv i riksdagens kammare, då uppfattas det som att regeringen har den ståndpunkten. Jag vill få prövat om det har gått rätt till. Min uppfattning är att Löfven har brutit mot grundlagen och regeringsformen.

Margot Wallström har sagt att det kommer att tas upp i utrikesnämnden innan det officiella erkännandet. Är inte detta ren formalia, har det någon betydelse?

Annons:

– Det har absolut betydelse. Har vi en regering som inte följer våra grundlagar så tycker jag att det är allvarligt.

I dag har 134 stater erkänt Palestina. Danmark och Norge säger att deras linjer inte förändras av den nya svenska.

Enligt Israel skadar erkännandet fredsprocessen, men utrikesminister Margot Wallström försvarar åtgärden.

– Vilken fredsprocess? Det är ju det som är problemet: det finns i dag inga pågående förhandlingar, säger Wallström, S, till TT.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.