Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Moderaterna fortsätter mot mitten

Bokmärk artikel
Fredrik Reinfeldt.

Foto: Stefan Jerrevång/TT Fredrik Reinfeldt.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Sverige är ett bra land att leva i och Moderaterna har gjort det ännu bättre. Skatterna bör sänkas mer men vi tänker inte gå till val på det. Det var budskapet från Moderatstämman.

Sverige är ett bra land att leva i och Moderaterna har gjort det ännu bättre. Skatterna bör sänkas mer men vi tänker inte gå till val på det. Det var budskapet från Moderatstämman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde sitt bästa för att peppa partifolket, trots dåliga opinionssiffror, när han avslutade moderatstämman på söndagen.

– Vi vet vad det vill säga att kämpa i motvind, sade han.

Reinfeldt pekade på att det är på valdagen det avgörs och att Moderaterna på två val vunnit en miljon nya väljare.

– Det nya och sköna med de moderna väljarna är att de går att vinna men de går också snabbt att förlora.

Partiledningen fick en bred uppslutning av stämman kring fortsatt mittenpolitik. Krav på uppluckrad arbetsrätt eller avskaffad värnskatt var mindre högljudda än på tidigare stämmor. Förslag på privatiseringar av Arbetsförmedlingen avslogs.

På en punkt lyckades partiledningen inte hålla emot. Den nya linjen att lagen om valfrihetssystem (LOV) inte ska göras obligatorisk för kommunerna fick stryka på foten. Lagen släpper in privata alternativ i äldreomsorg och vård. En majoritet ville att äldre i alla fall ska ha laglig rätt att välja anordnare av hemtjänst. Även beslutet att förlänga provanställningar till 12 månader kan vara utmanande för mittenväljare.

På en rad andra punkter anslöt stämman till en politik som liknar Socialdemokraternas. Läxhjälp ska nu erbjudas alla som går på skolor som använder läxor. Barn till arbetslösa ska ha rätt till mer förskola, grundskolan ska vara tioårig med obligatorisk förskoleklass och biståndet ska vara en procent av BNI. Som vanligt togs också en rad traditionella hårdare-tag-beslut inom kriminalpolitiken.

Stämman beslutade visserligen att Moderaterna ska verka för fortsatt sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare och pensionärer, höjd brytpunkt och sänkt bolagsskatt. Men budskapet från både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg var att det har vi inte råd med och kommer inte gå till val på.

Annons:

Det enda skarpa löftet, enligt dem, blir ordning och reda i offentliga finanser.

Därmed kan de borgerliga väljarna höra vad de vill samtidigt som partiledningen rycker undan mattan för Socialdemokraternas valstrategi att varna för att M sänker skatt i stället för att satsa på jobb och välfärd.

Stämman blir startpunkten för partiets höstkampanj, vars slogan ”Alla behövs”, lätt kan förväxlas med Socialdemokraternas ”Alla ska med”.

Kommentarer (22)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.