Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Nu har S övertaget i den viktiga jobbfrågan

Bokmärk artikel

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Med mindre än ett år kvar till valet förlorar Moderaterna stöd i flera viktiga frågor. Både när det gäller jobben och hanteringen av ekonomin tappar partiet, visar DN/Ipsos septembermätning.

Med mindre än ett år kvar till valet förlorar Moderaterna stöd i flera viktiga frågor. Både när det gäller jobben och hanteringen av ekonomin tappar partiet, visar DN/Ipsos septembermätning.

Samtidigt har Socialdemokraterna inte lyckats dra nytta av Moderaternas problem.

När Socialdemokraterna i går eftermiddag presenterade årets skuggbudget gjorde partiet det med medvind i opinionen – eller åtminstone med en stark motvind för regeringen.

Annons:

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tillsammans större än alliansen, huvudmotståndaren Moderaterna tappar i stöd och två av regeringspartierna riskerar att åka ur riksdagen.

I måndags publicerades en mätning från DN/Ipsos som visar att andelen väljare som tycker att regeringen gör ett bra jobb minskat med 8 procentenheter från 50 till 42 procent.

En ny DN/Ipsos visar på torsdagen att Socialdemokraterna har ett övertag i flertalet viktiga sakfrågor.

Jobben, skolan och sjukvården är de tre frågor som rankas högst av väljarna just nu. I två av dessa frågor, skolan och sjukvården, har Socialdemokraterna ett klart övertag.

I den tredje, jobbfrågan, var det så sent som i juni helt jämnt mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Men i september ser det ut som om S har ryckt åt sig en liten ledning i frågan som båda sidor menar kommer att avgöra valet nästa höst.

Gapet är knappt, 31 procent tycker att S har den bästa sysselsättningspolitiken mot 27 procent för Moderaterna.

Annons:

Mer iögonfallande är tappet som Moderaterna står för. På tre månader har andelen som tycker att partiet har den bästa jobbpolitiken minskat med 6 procentenheter från 33 till 27 procent.

– I juni sa vi att det var dött lopp i jobbfrågan, nu kan Moderaterna vara på väg att tappa sin tätposition, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Även om Socialdemokraterna leder i flertalet av de frågor som brukar avgöra val är inte bilden entydigt positiv för partiet. Trots Moderaternas problem ökar inte stödet för S i en enda av de undersökta sakfrågorna.

– Färre väljare kan peka ut ett parti som de tycker har bäst politik. Vi ser att väljarnas betyg på Moderaterna och Socialdemokraterna i flera viktiga frågor är lägre nu än i juni. Det indikerar ett ökat missnöje bland väljarna med valets huvudalternativ, säger David Ahlin.

Trots att skötseln av Sveriges ekonomi för tillfället rankas lågt av väljarna tyder de historiska erfarenheterna på att frågan kommer att få betydelse. Flera utvärderingar av valet 2010 har visat att Moderaternas styrka på det ekonomiska området var avgörande.

Partiet är fortfarande det parti som flest väljare anser är bäst på att sköta ekonomin, men stödet minskar från 50 till 41 procent, en statistisk signifikant förändring.

– Det här resultatet går hand i hand med att regeringen får sämre betyg för sitt arbete. Väljarnas uppfattning om den ekonomiska politiken hänger samman med regeringsduglighet, säger David Ahlin.

Den största ekonomiska händelsen i Sverige sedan junimätningen är regeringens budget för nästa år där bland annat ett femte jobbskatteavdrag ingår. Huruvida budgeten har påverkat väljaropinionen är det för tidigt att avgöra.

– Budgeten kom mitt under mätperioden och det återstår att se vilket avtryck, om ens något, den kommer att göra i opinionen, säger David Ahlin.

Under tiden som återstår till valet i september nästa år är det Moderaterna som har mest att tjäna på ett högre tonläge i debatten, tror David Ahlin.

– Läget nu är att Moderaterna behöver mer konflikt och mer kontrast i politiken, medan Socialdemokraterna försöker göra det lätt för personer som röstade på Moderaterna 2010 att ta klivet över till Social- demokraterna. Moderaterna behöver beskriva det steget som stort och dramatiskt, säger han.

Det enda parti utöver Socialdemokraterna och Moderaterna som anses ha den bästa politiken på ett sakområde är Miljöpartiet.

Mer än hälften av väljarna, 55 procent, anser att MP har den bästa miljö- och klimatpolitiken.Läs mer:

Höj den politiska blicken

Väljarnas förtroende för regeringen faller

Det kostar att bli för lika varandra

Kommentarer (15)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

venezuela_1000
Venezuelanerna tvingas köa i timmar för att köpa basvaror. Foto:Eduardo Leal

 Venezuelas befolkning svälter. Maffia har tagit över försäljning av livsmedel.

lovinpuff
Foto:TT

 Debut för nya språkröret. Statsvetare: ”För Miljöpartiet kom debatten lägligt.”

 DN:s Ewa Stenberg: Här är tre ord som präglade partiledardebatten.

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN
akesson_288
Foto:TT

 Partiledardebatten. Jimmie Åkesson kammade hem vinsten hos tittarna, enligt en undersökning.

konspirationsteorier-1000
Foto:AP, IBL, NASA

 Så får teorierna fäste i samhället. USA är alla konspirationsteoriers vagga.

Annons:

 Reservdelsstölder ökar kraftigt. Ett bilmärke sticker ut i statistiken, enligt Larmtjänst.

bilmarke_488
Foto:Alamy

 Årets köttguide. Varning för nötkött från USA och Sydamerika samt kyckling från Asien.

kycklingpuff
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: