Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Det digitala valet

Partiet som är mest aktivt på sociala medier

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
Gudrun Schyman har twittrat mest av alla partiledare sedan mätningarna startade.

Foto: TT Gudrun Schyman har twittrat mest av alla partiledare sedan mätningarna startade.

Feministiskt initiativ (Fi) är det parti som är mest aktivt på sociala medier. Små resurser och engagerade medlemmar kan vara anledningen enligt Frida Färlin som ansvarar för sociala medier hos Fi.

Feministiskt initiativ (Fi) är det parti som är mest aktivt på sociala medier. Små resurser och engagerade medlemmar kan vara anledningen enligt Frida Färlin som ansvarar för sociala medier hos Fi.

Mediebevakningsföretaget Notified har tillsammans med kommunikationsbolaget Springtime sedan mars i år gjort mätningar om hur aktiva de politiska partierna är på sociala medier.

– Eftersom Feministiskt initiativ inte sitter i riksdagen var de inte med i mätningarna till en början. Vi började mäta deras aktivitet i slutet av april. Trots det har de varit mer aktiva än de andra partierna, säger Kalle Mobeck på Notified.

Samtliga partier har officiella konton på Facebook, Twitter och Youtube. Alla partier utom Sverigedemokraterna finns också på Instagram. Flest anhängare på sina sociala mediekanaler har Feministiskt initiativ, sammanlagt 160.000 stycken. På andra plats kommer Piratpartiet och på tredje och fjärde plats kommer Miljöpartiet och Moderaterna. Minst anhängare har Kristdemokraterna, sammanlagt 20.000 stycken.

– Det är fortfarande Facebook och Twitter som är de största kanalerna inom sociala medier. Instagram och Youtube finns där men jag tror att de kanalerna kommer att användas mer inför nästa val, säger Kalle Mobeck.

Feministiskt initiativs officiella konto har sedan mätningarna började gjort drygt 3000 inlägg på Twitter. Det kan jämföras med Sverigedemokraterna som har twittrat minst. De har gjort knappt 360 inlägg.

Bland alla partiers ledare är det Fi:s talesperson Gudrun Schyman som twittrar mest. Sedan i mars i år har hon gjort drygt 3.000 inlägg. Det kan jämföras med den partiledare som twittrar näst mest, Annie Lööf. Hon har twittrat cirka 2000 gånger.

Frida Färlin, som ansvarar för sociala medier på Feministiskt initiativ, tror att partiets skrala kassa kan vara en av orsakerna till att aktiviteten på sociala medier är stor.

– Vi har inga pengar och därför har vi satsat på sociala medier som inte kostar något förutom medlemmarnas tid, säger hon.

Annons:

Att Feministiskt initiativ är ett relativt nytt och inte så stort parti tror hon också kan spela in.

– Jag tror att många av de andra partierna har haft svårt att ställa om sin verksamhet. Vi har kunnat anpassa oss snabbare. En nyckel till framgång är också att vi är en del av en stark folkrörelse som har sin egen kraft. Våra medlemmarhar varit beredda på att lägga resurser, kärlek och kraft på sociala medier.

Mest aktiva på Twitter de senaste tre veckorna är Feministisk initiativ, Miljöpartiet och Centern.

Det är inte alla partiledare som finns på Twitter. De som saknar konto är Stefan Löfven, Jan Björklund, Gustaf Fridolin och Fredrik Reinfeldt. Den som twittrar minst av de partiledare som har ett twitterkonto är Åsa Romsson. Hon har twittrat 307 gånger sedan första mars.

Läs mer:

Partiet det pratas mest om i sociala medier

Experten: Viktigt att synas i sociala medier

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.