Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Regeringen backar – studiebidraget sänks inte

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
”När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i SVT:s rapport på torsdagen.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT ”När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i SVT:s rapport på torsdagen.

Regeringen gör en kovändning och tar nu tillbaka sitt kritiserade förslag om att sänka studiebidragsdelen i studiemedlen.

Regeringen gör en kovändning och tar nu tillbaka sitt kritiserade förslag om att sänka studiebidragsdelen i studiemedlen.

Förslaget, att sänka bidragsdelen med 300 kronor och höja lånedelen med 1.300 kronor, kom i regeringens budgetförslag för mindre än en månad sedan.

Sänkningen motiverades bland annat med att gränsen för fribeloppet, det studenter kan tjäna på arbete innan studiemedlen minskas, höjts till 14.000 kronor i månaden.

Förslaget presenterades av finansminister Anders Borg som ett sätt ”att förbättra studenternas ekonomi”. Men det mötte omedelbart protester från studenthåll: studenternas lånebörda ökar, och om de i stället väljer att arbeta mer tar studierna längre tid.

I SVT:s Rapport på torsdagen sade statsminister Fredrik Reinfeldt överraskande att regeringen ändrat sig och medgav att omsvängningen berodde på den kritik som riktats mot förslaget:

– När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen. Och bara med ett litet påslag på alkohol-, tobaks- och fordonsskatten så kan vi klara hem finansieringen i alla fall, sade Reinfeldt i SVT.

Sveriges förenade studentkårer välkomnar beskedet att lånebördan inte ökar fullt så kraftigt.

Från Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kom omedelbart kritik mot att regeringen visar svaghet och vänder kappan efter vinden.

DN har sökt finansminister Anders Borg utan att lyckas nå honom. Utbildningsminister Jan Björklund hälsar via sin pressekreterare att han avstår från att kommentera omsvängningen.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.