Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Reinfeldt angriper S i EU-valupptakt

Bokmärk artikel

Foto: Maja Suslin/TT

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

”Socialdemokraterna utmanar öppenheten i EU”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han talade vid Moderaternas EU-valupptakt i Stockholm. Även KD och Vänsterpartiet startade sina valrörelser med möten i huvudstaden.

”Socialdemokraterna utmanar öppenheten i EU”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han talade vid Moderaternas EU-valupptakt i Stockholm. Även KD och Vänsterpartiet startade sina valrörelser med möten i huvudstaden.

– Säg nej till protektionism. Socialdemokraterna har fel, det är öppenhet som ska gälla, sade Reinfeldt inför ett par hundra deltagare vid valupptakten på Norrmalmstorg.

Han kritiserade Socialdemokraternas kritik av den fria arbetskraftsinvandringen.

– De utmanar öppenheten genom att peka på rena olagligheter och säger att nu måste vi minska öppenheten. Vi säger i stället att sådant ska rättas till men får inte användas som skäl för att minska öppenheten, sade Reinfeldt.

Moderaterna avvisar S-kravet på ett socialt protokoll i EU-fördraget för att garantera kollektivavtal och lika rättigheter på arbetsmarknaden även för invandrad arbetskraft.

– Jag begriper inte att S vill föra över arbetsmarknadspolitiken till central nivå i Bryssel. Då blir det inte som man vill utan som majoriteten i EU vill, sade partiets toppkandidat Gunnar Hökmark (M).

Anslaget i Moderaternas valmanifest är att EU är något bra, att Sverige ska vara en aktiv del av ett starkt, enat och öppet Europa. Genom att påverka politiken i EU skapas förutsättningar för fler jobb och ökad tillväxt, både i Sverige och i Europa.

Moderaterna ska bland annat verka för att förhandlingarna mellan EU och USA om ett nytt frihandelsavtal slutförs snarast möjligt. EU:s tjänstedirektiv ska genomföras fullt ut för alla medlemsstater och omförhandlas för att omfatta hela tjänstesektorn. Detta skapar fler jobb i såväl Sverige som Europa, enligt Moderaterna.

Intill Sergels Torg pratade V-ledaren Jonas Sjöstedt, under parollen ”Inte till salu”, om vinster i välfärden och kvinnors rättigheter.

Annons:

– Deras inkomster minskar och det är deras tid som tas i anspråk när välfärden urholkas.

Efter talet sade Sjöstedt till TT att ”ett bra EU-val är ett viktigt steg för att besegra regeringen Reinfeldt i september”.

Ett stenkast bort höll Kristdemokraterna till. KD-ledaren Göran Hägglund talade om att skapa en balans där EU sysslar med rätt sorts frågor:

– Jag tror kort och gott att ett EU som gapar över för mycket inte kommer att lyckas med något.

Kommentarer (6)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.