Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Sveriges fallande skolresultat

Reinfeldt lägger skulden för svaga skolresultat på S

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
Fredrik Reinfeldt.

Foto: Jessica Gow/TT Fredrik Reinfeldt.

Moderaterna lägger all skuld för de fallande skolresultaten på Socialdemokraterna. ”Det är viktigt att vi tar diskussionen utifrån detta”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Moderaterna lägger all skuld för de fallande skolresultaten på Socialdemokraterna. ”Det är viktigt att vi tar diskussionen utifrån detta”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Moderata skolpolitiker och kommunalråd från hela Sverige träffades i riksdagen i går för att diskutera strategin på skolområdet, en av de frågor som väntas dominera årets valrörelse.

Regeringen har det senaste året tappat mark i skolfrågan. Läget för alliansen försämrades ytterligare när den stora Pisa-undersökningen före jul visade att skolresultaten bland svenska elever sjunker.

Ett av huvudargumenten i valårets skoldebatt blir att ansvaret för de sjunkande skolresultaten ligger hos Socialdemokraterna och inte hos alliansregeringen som innehaft regeringsmakten i åtta år i höst.

– Pisa mätte årskurs nio-elever i ett test som gjordes i mars 2012. De eleverna är de sista som går helt och hållet efter den gamla grundskolans läroplan. De har alltså inte mött någon av alliansens reformer, sade Fredrik Reinfeldt i sitt tal.

Statsministern menar att det finns en rad argument för att skolan är på rätt väg, trots sjunkande resultat.

– Vi har sett i föräldraenkäter att förtroendet för skolan är högt och möjligen stiger. Vi har sett att trycket på att bli lärare nu växer. Jag är övertygad om att de reformer som huvudsakligen kom på plats 2011 och 2012 kommer att verka i rätt riktning, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Den andra moderata linjen under valrörelsen blir att betona kunskaper i stället för resurser. På det temat kommer ledande moderata företrädare resa runt i landet och kampanja under våren.

– Pisa visar att eleverna har lämnats för ensamma med sin kunskapsutveckling och lärarna har skjutits åt sidan. Det är där vi måste hitta svaren snarare än i resursfrågor eller när det gäller skolval. Snarare har vi haft en resursutveckling som varit positiv, menar Fredrik Reinfeldt.

Tidigare har Folkpartiet fått sköta alliansens skolpolitik. Den tiden är nu över.

– Jag leder ett parti som har ambitionen att kunna svara på alla frågor, säger Reinfeldt.

Kommentarer (31)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.