Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Reinfeldt: Öppna era hjärtan för de utsatta

Bokmärk artikel

Foto: Pontus Lundahl/ TT

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Fredrik Reinfeldt uppmanar det svenska folket att göra sig redo för en stor flyktingström. Strax innan sommartalet berättade han för pressen att det ökande flyktingmottagandet kommer att begränsa reformutrymmet i statsbudgeten.

Fredrik Reinfeldt uppmanar det svenska folket att göra sig redo för en stor flyktingström. Strax innan sommartalet berättade han för pressen att det ökande flyktingmottagandet kommer att begränsa reformutrymmet i statsbudgeten.

På en pressträff på lördagsförmiddagen riktade Fredrik Reinfeldt en stark uppmaning till svenska folket vara redo för en stor flyktingström från de svåra konfliktområdena i bland annat Mellanöstern.

– Jag ber svenska folket att ha tålamod och öppna sina hjärtan för de utsatta vi ser runtom i världen. När många flyr på kort tid skapar det spänningar i det svenska samhället. Men vi har lärt oss att människor som kommer hit sedan är med och bygger Sverige tillsammans med oss, säger Reinfeldt.

Han poängterar att ett ökat flyktingmottagande ytterligare begränsar det redan smala reformutrymmet i statsbudgeten.

I sitt sommartal på Norrmalmstorg i Stockholm återkom Fredrik Reinfeldt till flyktingfrågan. Han påminde om kriget i före detta Jugoslavien på 1990-talet.

- Människor flyr nu i ett antal som liknar situationen under kriget på Balkan. Visa att ni minns att vi har gjort det här förut, sade Reinfeldt i talet som lockade åtskilliga hundra att lyssna trots att regnet kom efter en stund.

Inför talet presenterade han en rad förslag på hur fler bostäder ska kunna byggas i Sverige.

Utbyggda kommunikationer ska villkoras med hårdare krav på att storstadskommunerna bygger fler bostäder. På så sätt vill Moderaterna få fram 30.000 nya bostäder utöver vad som redan utlovats.

Särskilt pekar Moderaterna ut den Östliga förbindelsen i Stockholm som en del av detta. Ökad tilldelning av mark för byggande, snabbare byggprocess, lägre byggkostnader och förenklade regler ingår också i M-planen.

Annons:

Dagens förslag bygger vidare på det projekt som Alliansen presenterade i Almedalen, kallat Sverigebygget. Där utlovades nya stambanor för höghastighetståg och annan kollektivtrafik i kombination med minst 100.000 nya bostäder. Tidsperspektivet är dock långt, till 2035, och mycket återstår gällande finansieringen. Det har Moderaterna sedan plussat på med 20.000 nya studentbostäder.

Sverigebygget i sin tur bygger vidare på Stockholmsförhandlingen där ett avtal slöts mellan staten och ett antal kommuner i huvudstadsregionen. Tunnelbanan byggs ut mot att kommunerna förbinder sig att bygga 78.000 nya bostäder fram till år 2030.

Reinfeldt vill stöpa om regelverket som enligt honom i dag snarare förhindrar än gynnar byggande.

– Det beskrivs ofta som att alla vill bygga bostäder. Drivkraften ofta den motsatta och det går ofta att använda reglerna för att stoppa byggen, säger Reinfeldt.

Därför ska möjligheterna att överklaga byggplaner begränsas och normerna för hur parkeringsplatser ska planeras lättas upp. Även bullerregler vill Moderaterna ändra. Fler lägenheter för unga ska bli möjligt genom att ha mer flexibla gränsvärden för buller.

– Vi tror att i storstäder kan man höja bullernivåer. Det kommer att möjliggöra fler ettor och studentbostäder och det tycker vi är viktigt, säger Reinfeldt.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.