Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Rekordlågt stöd för C – men V stiger stadigt

Bokmärk artikel
Bild 1 av 3
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Centerpartiet inleder valåret med en rekordlåg opinionssiffra. Enligt DN/Ipsos januarimätning stöds partiet bara av 3,1 procent av väljarna – partiets sämsta notering sedan mätningarna inleddes för 35 år sedan. Samtidigt går Vänsterpartiet som en raket i opinionen.

Centerpartiet inleder valåret med en rekordlåg opinionssiffra. Enligt DN/Ipsos januarimätning stöds partiet bara av 3,1 procent av väljarna – partiets sämsta notering sedan mätningarna inleddes för 35 år sedan. Samtidigt går Vänsterpartiet som en raket i opinionen.

På fredagen inleder Centerpartiet sina kommundagar i Malmö. Eftersom partiet inte har någon stämma i år är mötet i Malmö det enda tillfället under 2014 då centerpolitiker från hela landet träffas. Enligt förhandsrapporterna ska partiledaren Annie Lööf i sitt tal på fredagen staka ut kursen inför årets två valrörelser. Men Centerpartiet har rejäl uppförsbacke, visar DN/Ipsos januarimätning.

Partiet stöds av 3,1 procent av väljarna – den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes hösten 1979. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Vid två tillfällen tidigare har Centerpartiet varit nere på 3,2 procent. Det hände våren 2013 efter idéprogramsstriden samt vid ett tillfälle hösten 2000 när Lennart Daléus var partiledare.

– Både Centerpartiet och Kristdemokraterna har en väldigt svag ställning i de politiska frågor som väger tungt för de flesta väljare. Centern har inte heller någon partiledare som på egen hand drar väljare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Att Centerpartiet ligger under fyra­procentsspärren är inte unikt. Partiet har sedan hösten 2012 befunnit sig precis under eller något över riksdagsgränsen. Därför är det svårt att bedöma om det redan svåra läget har förvärrats ytterligare.

– Det är för tidigt att säga att det här är en trend. Vi får helt enkelt vänta och se hur det utvecklar sig, säger David Ahlin.

Just nu tycks partiet tappa på landsbygden, vilket är illavarslande för Centerpartiet, menar David Ahlin.

– Det är definitivt en signal om att partiet har problem när nivåerna går ner även på glesbygden där man traditionellt haft en stark ställning, säger han.

Annons:

Inte heller Kristdemokraterna klarar riksdagsspärren i mätningen. Översatt i valresultat betyder det att Socialdemokraterna ensamt är större än de två återstående allianspartierna. Även då C och KD räknas in är skillnaden mellan blocken 15,2 procentenheter.

Den stora opinionsraketen just nu är Vänsterpartiet som noterar en statistiskt säkerställd ökning till 9,1 procent. Redan i Ipsos sakfrågemätning i höstas kunde man ana att partiet var på väg uppåt.

– Betyget på de större partiernas politik försvagades på flera viktiga områden, men där såg Vänsterpartiet ut att gå emot strömmen. Vänsterpartiet har haft en långsamt ökande trend hela 2013 och jämfört med ett år sedan har stödet ökat med tre procentenheter, säger David Ahlin.

Han tror att Vänsterpartiet har hittat en vinnarfråga i välfärdsvinsterna, som partiledaren Jonas Sjöstedt driver hårt.

– Frågan om privata alternativ i välfärden fortsätter att uppmärksammas i media och det ger Vänsterpartiet en synlighet och tydlig profil, säger David Ahlin.

De två stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna ligger tämligen still i opinionen. Även om S ligger under det mål partiledningen satt upp för riksdagsvalet – 35 procent – har Stefan Löfven större anledning än Fredrik Reinfeldt att känna tillförsikt.

– Att Socialdemokraterna behåller stödet kring 34 procent sam­tidigt som Vänsterpartiet ökar, det tyder på att S lyckas locka mittenväljare till partiet. S har nu en klart starkare ställning bland TCO-väljarna än Moderaterna. Det är en tydlig indikation på att M har problem i de viktiga mittengrupperna, säger David Ahlin.Läs mer:

Ewa Stenberg: C:s landsbygdsrötter nära att vittra bort

Kommentarer (38)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.