Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Rekordlågt väljarstöd för alliansen inför Almedalen

Bokmärk artikel

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Alliansen inleder Almedalsveckan med rekordlåga opinionssiffror. De borgerliga partierna har inte haft ett lägre stöd sedan mätningarna inleddes 1979, enligt DN/Ipsos. Undersökningen visar också att sex av tio borgerliga väljare tror att alliansen kommer att förlora valet.

Alliansen inleder Almedalsveckan med rekordlåga opinionssiffror. De borgerliga partierna har inte haft ett lägre stöd sedan mätningarna inleddes 1979, enligt DN/Ipsos. Undersökningen visar också att sex av tio borgerliga väljare tror att alliansen kommer att förlora valet.

På söndagen inleds den klassiska Almedalsveckan med att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven talar. Står sig dagens opinionsläge är det han som får uppdraget att bilda regering efter riksdagsvalet i september.

DN/Ipsos junimätning, den första som genomförts efter Europa­parlaments­valet i maj, är ännu en kalldusch för alliansen.

Regeringspartierna samlar tillsammans 35,6 procent.

– Alliansen har tappat en miljon väljare sedan valet, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Med mindre än tre månader kvar är skillnaden mellan blocken 14,2 procentenheter. Om även Feministiskt initiativ räknas in i den rödgröna oppo­sitionen är gapet 17,9 procentenheter.

Kräftgången för det största regerings­partiet Moderaterna fortsätter. Med 20,5 procent noterar partiet sin sämsta siffra under Fredrik Reinfeldts partiledartid.

Sedan majmätningen är förändringen inom felmarginalen, men jämfört med Moderaternas opinionsläge under årets fyra första månader är minskningen signifikant. Partiet tappar i nästan alla väljargrupper.

– Störst är tappet bland kvinnliga väljare och yngre väljare. Bland de yngre har man tappat från 24,1 procent i juni förra året till 16,2 i dag. På ett år har Moderaterna tappat drygt 400.000 väljare, jämfört med valresultatet är det naturligtvis ännu mycket mer, säger David Ahlin.

Annons:

Trots alliansens kris och ett stort överläge för oppositionen har inte Socialdemokraterna någon större anledning att jubla över mätningen. Med 31,1 procent tappar partiet förvisso inte, men det är samtidigt långt kvar till målsättningen på 35 procent.

– Inte heller Socialdemokraterna lyckas engagera de unga väljarna, de unga lockas i stället till Miljöpartiet och Fi, säger David Ahlin.

Bland de mindre partierna ser Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Centerpartiet ut att surfa vidare på framgångsvågen från Europa­parlamentsvalet. Kristdemokraterna faller däremot tillbaka under fyraprocentsspärren.

Ipsos har i samband med junimätningen också ställt ett antal kompletterande frågor. Det är tydligt att valvinden just nu blåser i den rödgröna oppositionens riktning.

Nästan sex av tio borgerliga väljare, 58 procent, tror att nästa regering leds av Socialdemokraterna. För ett år sedan trodde en knapp tredjedel, 32 procent, av allians­väljarna att det blir Stefan Löfven som får bilda regering efter valet.

Under samma tid har andelen som tror på alliansseger minskat med 26 procentenheter från 58 procent till 32 procent.

– Ett sådant stämningsläge, en sådan pessimism inför valet innebär svårigheter att få människor att engagera sig i valkampanjen och att motivera valarbetarna att göra sitt yttersta, säger David Ahlin.

Bland de rödgröna väljarna är läget det motsatta. Nästan alla, 91 procent, tror på valseger i september.Kommentarer (18)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.