Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Retorikexperten: Byråkratiskt rabblande dödade Reinfeldts sommartal

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Reinfeldt höll ett abstrakt och oengagerat tal enligt retorikexperten Fredrik Söderquist.

Reinfeldt höll ett abstrakt och oengagerat tal enligt retorikexperten Fredrik Söderquist.

Retorisk situation

I Almedalen höll Fredrik Reinfeldt ett av sina bästa tal. Med humor, publikinteraktion och stort engagemang hyllade han friheten och toleransen. I dagens sommartal kunde vi förvänta oss att Reinfeldt skulle bygga ut moderaternas argumentationslinje med konkreta förslag och lite fler argument till de partiaktiva inför valets slutspurt. Hårda angrepp på de politiska motståndarna brukar också vara populära inslag för att entusiasmera publiken.

Annons:

Huvudintryck

Reinfeldt höll ett abstrakt och oengagerat tal, där det var långt till applåderna. Bortblåst var den entusiastiske sommartalaren från tidigare år. Det blev istället ett byråkratiskt rabblande med liten variation. De obligatoriska delarna var dock med såsom Sverige i världen, vikten av frihet, tolerans och ordning i ekonomin och förstås behovet av en fortsatt arbetslinje. Mest konkretion var det när statsministern pratade bostadsbyggande, och moderaternas löfte om att undanröja hinder för att därmed kunna bygga ytterligare 150.000 bostäder som en del av Sverigebygget. I övrigt präglades Reinfeldts tal mest av fina ord, allmänna resonemang och rena självklarheter som ”vi bejakar också det liv som möjliggörs i en storstad”.

Retoriska grepp

Viktigt i ett tal är att vara konkret. Då hjälper man lyssnarna att känna igen sig i verklighetsbeskrivningen och visualisera de politiska förslagen. Hur blir Sverige med fortsatt moderat politik? Abstrakta meningar som ”I Sverige har det förts en jobbskapande politik som har givit resultat” behöver fyllas med innehåll för att stanna i minnet och vara meningsfulla. Stilistiskt var talet torftigt med meningar som ”ett värde som är värdefullt att utveckla” eller det antiklimax som förmodligen var menat som ett skämt: ”Det är en nyckel till stor frihet, det är en nyckel till sådant som är viktigt, det är en nyckel till arbetslinjen, det är en nyckel till alliansen, det är en nyckel till Anders Borg.”

Reinfeldt talade i vanlig ordning utan skrivet manus, men det var ändå som om han läste innantill, när han ibland snubblade på orden, och använde klumpiga meningar som ”Det är inte det omedelbara hotet mot Sverige, men den typ av spänning som nu byggs ut och som vi har sluppit på en tid ska vi nu rusta Sverige för att möta”. Trots ansatsen till publikinteraktion som inledningens ”Oj, vad många ni är! Har ni det bra?” gled Reinfeldt över till att mer tala om publiken istället för till den, vilket är ett avsteg från tidigare tal.

Förbättringsförslag

Fredrik Reinfeldt verkade dåligt förberedd inför årets sommartal. Han borde stryka transportsträckorna, jobba med slagkraftiga formuleringar, som stannar i minnet, och konkretisera talets olika delar. Det är via identifikationen som publiken känner engagemang och bygger upp sina förväntningar. Där lämnade talet mycket att önska med alla abstraktioner. Där Björklund skulle ha skapat publikengagemang genom att exempelvis berätta en historia om en familj som flytt krigets Syrien blev den ökade flyktingströmmen i Reinfeldts tal ”människor i stark stress i hot mot det egna livet som flyr mot bättre förhållanden”.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

akessonpuff
Foto:TT

 SCB:s mätning. ”SD har det svårare att formulera en lika stark politik.”

 SCB:s partisympatiundersökning. SD minskar jämfört med förra mätningen.

lofven22
Foto:TT
Ewa-Stenberg-2
Foto:DN

 DN:s Ewa Stenberg: ”Sverige inte kommit närmare en stabil regering sedan valet 2014.”

kreativ_1000
Foto:Alamy

 Överläkare Simon Kyaga: ”Dessa människor är en ofta outnyttjad resurs.”

Annons:
Danmark
Foto:NTB scanpix

 Kungabarnens apanage retar danskar. Vill införa begränsningar för familjen.

SJ3000
Foto:TT

 Trafikverkets nya beräkning. Lägre än beräkningen från december men siffrorna är fortfarande osäkra.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: