Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Ris och ros från S efter Anders Borgs tal

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Flen. Det blir troligen höjd skatt för banker, bilar, sprit, tobak och fastigheter även om Socialdemokraterna får bestämma. Det säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson. Hon är samtidigt kritisk till att regeringen bara redovisar kostnader för flyktingar.

Det blir troligen höjd skatt för banker, bilar, sprit, tobak och fastigheter även om Socialdemokraterna får bestämma. Det säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson. Hon är samtidigt kritisk till att regeringen bara redovisar kostnader för flyktingar.

– Det bevisar att det här bara är valtaktik från Moderaterna. Man har blåst upp kostnaderna snarare än att redovisa det faktum att det både finns kostnader och intäkter, säger hon.

Efter valet 2010 riktade finansminister Anders Borg (M) hård kritik mot Sverigedemokraterna för att inte ta med skatteintäkter som invandringen ger. Men när han på lördagen i samband med Harpsundsmötet redovisade stigande kostnader för statskassan under de kommande åren fanns inte en enda krona medräknad i form av ökade skatteintäkter när nyanlända successivt får jobb. Däremot redovisade han 12 miljarder kronor i årliga ökade kostnader för 2017 och 2018.

– Vi har gjort så goda beräkningar man kan kring detta och det avviker inte från vad andra myndigheter gör, säger Anders Borg i en webb-tv-intervju med DN.

Magdalena Andersson menar att det kan handla om ”betydande” intäkter och spelar ner risken för stora effekter på statskassan, trots den stora ökningen av flyktingströmmen till Sverige i sommar.

Däremot ställer hon sig bakom regeringens förslag, både på skattehöjningar och nedskärningar. Det innebär att det troligen blir höjd skatt på banker, kommersiella fastigheter och bensinslukande bilar samt alkohol och tobak oavsett vem som vinner valet, liksom nedskärningar på statliga myndigheter.

– Det är en intressant lista. Det är saker som man ska tillsätta utredningar om och det tycker jag är bra, säger Magdalena Andersson.

Kommentarer (7)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.