Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Rödgröna får egen majoritet

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

De rödgröna partierna har egen majoritet i den nya SCB-mätningen.
De stöds av 51,3 procent av väljarna. Men EU-valets stora vinnare Miljöpartiet backar.

De rödgröna partierna har egen majoritet i den nya SCB-mätningen.
De stöds av 51,3 procent av väljarna. Men EU-valets stora vinnare Miljöpartiet backar.

I SCB:s stora maj-mätning, den sista inför valet i höst, har oppositionen en stabil ledning. Socialdemokraterna får 35,3 procent och Miljöpartiet och Vänsterpartiet är jämnstora med åtta procent var.

Moderaterna backar rejält till 22,7 procent. Folkpartiet får 5,3 procent och Centerpartiet 4,9. Kristdemokraterna är tillbaka under fyraprocentsspärren med 3,9 procent.
Sverigedemokraterna får i mätningen 8 procent. Feministiskt initiativ får 2,5 procent och har en bra bit upp till riksdagsspärren.

Sammantaget betyder det att allianspartierna samlar ett stöd på 36,8 procent av rösterna. De regeringspartier som är över riksdagsspärren är med sina 32,9 procent mindre än Socialdemokraterna.

Den stora förloraren i mätningen är precis som i söndagens EU-val Moderaterna. Med ett tapp på 2,8 procent är partiet nere på sin lägsta nivå sedan våren 2008. Moderaterna tappar till Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Mätningen ligger i nivå med vad vi sett under våren. Vi har gått i motvind och det ser vi här också, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Att partiet inte tappade ännu mer kom efter söndagens dåliga EP-val som en lättnad för moderatledningen.

– Det är tydligt att väljarna har olika beteende i Europaval och riksdagsval. Och här ser vi en ganska stor skillnad mot det valresultat vi hade häromdagen, säger Kent Persson.

Bland förlorarna finns också EU-valets stora vinnare - Miljöpartiet.

Annons:

Vinnarna är framför allt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. S vinner framför allt från soffan men också från Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– Jag tycker att det visar att det finns ett förändringstryck i Sverige och att människor är trötta på politik som inte leder till fler jobb, säger Socialdemokraternas partisekreterare.

Hon tror att ökningen i mätningen kan ha att göra med Europa-valrörelsen även om S inte gick framåt i det valet.

– Valorganisationen har gjort ett väldigt bra arbete och många har varit ute och prata med väljare både om EU-valet, men också om andra sakfrågor. Det har möjligen bidragit till detta, säger Carin Jämtin.

Vänsterpartiet tar jämfört med november väljare från soffan och från Socialdemokraterna. Samtidigt förlorar partiet till gruppen "övriga partier", vilket i V:s fall sannolikt är detsamma som Fi.

Tredje största parti, med knapp marginal, i mätningen är Sverigedemokraterna. Partiet tappar 1,2 procent jämfört med novembermätningen och väljarströmmarna går framför allt till Socialdemokraterna.

Läs mer:

Partiernas stöd i SCB:s majundersökning

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.