Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Romson: Dessa tre män liknar motsträviga åsnor

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Visby. Reinfeldt, Borg och Bildt kallades motsträviga åsnor när Åsa Romson i sitt tal i Almedalen gick till attack mot Moderaternas miljöpolitik. Feminism och jämställdhet var ett annat bärande tema.

Reinfeldt, Borg och Bildt kallades motsträviga åsnor när Åsa Romson i sitt tal i Almedalen gick till attack mot Moderaternas miljöpolitik. Feminism och jämställdhet var ett annat bärande tema.

Miljöpartiets språkrör beskrev statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt som uppgivna inför klimatutmaningarna.

– Jag har sagt det förut, klimatet skriker efter stridshingstar men dessa tre män liknar mer ett gäng motsträviga åsnor, sade Romson.

Hon beskrev feminism och jämställdhet som centralt för såväl Miljöpartiet självt som för möjligheterna att parera klimatförändringarna.

– Män släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer. Vad är det som säger att mannen som sitter ensam i sin stadsjeep ska gå före kvinnan som tar tunnelbanan till jobbet? sade Romson
.

Hon pekade på att unga kvinnor prioriterar klimathot och miljöförstöring högt som politiska frågor.

– Det är dags att vi börjar värdera unga och tjejer lika högt som vuxna män. En del kallar det extremism, jag kallar det demokrati.

Flyktingpolitiken var ett annat tema. Romson kritiserade såväl Moderaterna som Socialdemokraterna för att de inte vill ge flyktingar möjlighet att söka humanitära visum på svenska ambassader.

– För varje dag som går utan att vi gör något åt det här riskerar fler människor att dö på sin väg till Europa, sade Romson.

Cirka 4.000 personer hade tagit sig till Almedalen, en park i centrala Visby, för att lyssna på Åsa Romson.

Det var en kväll med vackert väder. Över publikhavet vajade fanor med budskapet Atomkraft nej tack som en påminnelse om Miljöpartiets historiska rötter.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.