Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

S: Ingen utbildning - inget socialbidrag

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Socialdemokraterna presenterade i dag flera omfattande förslag för gymnasieskolan. Målet är att stoppa avhoppen och öka tillströmningen till yrkesprogrammen. Den som inte är beredd att fullfölja sin utbildning ska inte heller få socialbidrag.

Socialdemokraterna presenterade i dag flera omfattande förslag för gymnasieskolan. Målet är att stoppa avhoppen och öka tillströmningen till yrkesprogrammen. Den som inte är beredd att fullfölja sin utbildning ska inte heller få socialbidrag.

Det var en öppen krigsförklaring mot regeringens gymnasiepolitik som Socialdemokraternas Ibrahim Baylan framförde i dag.

– Om de inte erkänner sina misstag och backar från sina reformer kommer vi göra gymnasieskolan till en av valets största stridsfrågor, säger han.

Ibrahim Baylan krävde på nytt att gymnasieskolan ska bli obligatorisk för alla, och att alla program ska ge högskolebehörighet. Syftet är att stärka yrkesprogrammen.

– Vi vet att det är många som skulle kunna tänka sig att studera på yrkesprogrammen om det gav högskolebehörighet, säger Ibrahim Baylan.

Yrkesprogrammen ska även göras om till så kallade yrkescollege om Socialdemokraterna får som de vill. Det innebär skolor som ska ha en närmare koppling till branscherna. Förhoppningen är att komma åt de problem som funnits i samarbetet mellan skolor, huvudmän och arbetsgivare.

För att minska avhoppen från gymnasieskolan, i dag på nästan 25 procent enligt Ibrahim Baylan, vill Socialdemokraterna "stärka grundskolan".

– Lösningen finns tidigare i åldern. Vi är beredda att skjuta till 4,6 miljarder kronor som vi har öronmärkt, säger han.

Andra förändringar är att de estetiska kurserna på nytt ska införas i alla gymnasieprogram eftersom det "är viktigt med kreativitet i många yrken, och att det gör skoldagen roligare".

Annons:

Men Socialdemokraterna inför även nya krav på de som inte går ut skolan. Ett särskilt utbildningskontrakt kommer tecknas med alla under 25 år som inte klarar av studierna. Den som inte är beredd att fullfölja studierna enligt en individuell studieplan kommer inte heller att beviljas socialbidrag.

– Vi ser att de åtta procent som inte har klarat gymnasiet i dag hamnar i stort utanförskap. Man får höra att går man på socialbidrag så klarar man sig, men så är det inte, säger Ibrahim Baylan.

Riskerar de inte större utanförskap utan socialbidrag?
– De flesta ungdomar inser att om man ens vill komma på en anställningsintervju så krävs det en gymnasieutbildning. Det är självklart så att det här innebär att samhället måste ställa upp med utbildningar, arbete och praktik. 

Skolor, lärare och Skolverket har efterlyst arbetsro i skolan, som genomgått flera stora reformer. Enligt Ibrahim Baylan är det också förklaringen till att flera av regeringens förändringar kommer att ligga kvar.

– Vi ändrar inte i betygsystemet eller sådant som vi tycker har fungerat bra. Men i gymnasieskolans yrkesprogram ser vi den här väldigt negativa utvecklingen, och det vore inte rätt att fortsätta bara för att vi inte vill störa verksamheten.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.