Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

S till frontalangrepp mot Borgs budget

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Socialdemokraternas Magdalena Andersson går till frontalangrepp mot finansminister Anders Borg.  Finansministern skönmålar de ekonomiska prognoserna, menar S. ”Det saknar trovärdighet”, säger hon.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson går till frontalangrepp mot finansminister Anders Borg.  Finansministern skönmålar de ekonomiska prognoserna, menar S. ”Det saknar trovärdighet”, säger hon.

I vårbudgeten gör Anders Borg prognosen att Sverige ska nå överskottsmålet, det vill säga ett överskott på en procent av BNP, 2018.

Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson ger inte samma löfte. 

– Om vi vinner valet kommer vi föra en balanserad politik så att vi långsamt återgår till en bana som är förenlig med överskottsmålet. Men vi ska göra det på ett sätt som inte hämmar den ekonomiska tillväxten, säger hon.

Magdalena Andersson menar att Anders Borg helt saknar trovärdighet när det gäller överskottsmålet. På en presskonferens vid lunchtid på onsdagen argumenterade hon för att finansdepartementet i flera år konsekvent har skönmålat läget i svensk ekonomi i sina prognoser. För tre år sedan spåddes ett överskott för 2014, ett år då underskottet väntas bli 87 miljarder kronor. 

– När regeringen säger att det ska ordna sig så har det ingen trovärdighet. Tittar man historiskt så har det inte gjort det, säger Magdalena Andersson.

Hon ger inte mycket för regeringens "krona för krona"-strategi.

– Problemet är att det är Anders Borg som fört en politik som gör att vi inte längre håller oss till budgetreglerna och är väldigt långt borta från överskottsmålet. Här höjer han tonläget men har ingenting att komma med, säger Magdalena Andersson.

Läs mer:

Ljusa färger i Borgs vårbudget

Borg ser risker med Ukraina-krisen

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.