Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Så här ser regeringsalternativen ut

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

S+MP
Det här är den lösning som Socialdemokraterna och Miljöpartiet föredrar. Det förutsätter att Vänsterpartiet och kanske även Fi ger sitt passiva och ibland aktiva stöd till regeringen.
Det kommer kräva tuffa förhandlingar. Om det dessutom är så att de rödgröna inte har majoritet och Sverigedemokraterna är vågmästare blir läget än mer komplicerat. Då kommer det i många frågor behövas stöd i riksdagen från ett eller flera borgerliga partier.
Sannolikhet: Troligt

S+MP+V
I ett läge då de tre rödgröna par­tierna har majoritet kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet välja att ta med Vänsterpartiet. På så vis blir läget i riksdagen mer stabilt. Ett V som lämnas utanför regeringen och gör upp i vissa frågor men kritiserar annat kommer sannolikt gå framåt i opinionen. Därför menar en del, framför allt inom MP, att det är lika bra att ta med V av taktiska skäl.
Även med V med i regeringen kan det komma att krävas ytterligare förhandlingar om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. En rödgrön trepartiregering kommer dock få väldigt svårt att förhandla över blockgränsen.
Sannolikhet: Inte omöjligt

Alliansen
Att alliansen skulle få egen majoritet är helt osannolikt. Alliansens hopp är att opinionen vänder och att de fyra partierna lyckas bli något större än de rödgröna (rosa) partierna. Då kan de regera vidare som i dag, vilket har fungerat även om det blivit en del förluster i riksdagen och ett lägre reformtempo än under alliansens första mandatperiod. Frågan är dock om ett kaxigt Sverige­demokraterna med en valframgång i ryggen kommer vara lika medgörligt som de senaste fyra åren.
Sannolikhet: Möjligt

”Minialliansen”
En del borgerliga debattörer menar att alliansen ska regera vidare även om de rödgröna partierna blir större. Kalkylen baseras på att Sverigedemokraterna oftare röstar med alliansen än med oppositionen. Dessa tankar har dock avvisats bestämt av samtliga partiledare i alliansen. Fredrik Reinfeldt gjorde det på nytt i torsdags och riskerar en enorm svekdebatt och sitt eftermäle om han ändrar sig.
Möjligtvis skulle en ”miniallians” kunna bli aktuellt i ett läge då Stefan Löfven misslyckats med att bilda regering eller om en rödgrön regering spricker.
Sannolikhet: Mycket liten

Enpartiregering
Socialdemokraterna eller Moderaterna bildar en enpartiregering. Sedan kan de samarbeta med varandra i frågor som energi och försvaret och i andra frågor söka stöd på annat håll. Detta är ett scenario det snackats en del om under Almedalsveckan.
Men att en enpartiregering, för tillfället med S som den mest sannolika regeringsbäraren, är ytterst osannolikt. Inte minst för att tunga socialdemokrater avvisar tankarna. Möjligtvis skulle det kunna inträffa efter att en annan regeringskonstellation försökt regera – men fallit.
Sannolikhet: Extremt liten

Läs mer:

Stor risk för kaotiskt läge efter valet

Kommentarer (7)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.