Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

SD storsatsar på EU-valet

Bokmärk artikel
Övriga partier har inte velat uppge hur mycket de tänker satsa i årets olika val. Miljöpartiet: 20 miljoner för båda valen. Kristdemokraterna: 25 miljoner för båda valen. Centerpartiet: 70 miljoner för båda valen. Feministiskt initiativ: 1 miljon för båda valen.

Foto: DN, TT, TT Övriga partier har inte velat uppge hur mycket de tänker satsa i årets olika val. Miljöpartiet: 20 miljoner för båda valen. Kristdemokraterna: 25 miljoner för båda valen. Centerpartiet: 70 miljoner för båda valen. Feministiskt initiativ: 1 miljon för båda valen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Sverigedemokraterna satsar en tredjedel av sin valbudget på Europaparlamentsvalet den 25 maj. Det är 15 gånger så mycket som förra valet och fem miljoner mer än riksdagens andras största parti Moderaterna, visar en genomgång som DN har gjort.

Sverigedemokraterna satsar en tredjedel av sin valbudget på Europaparlamentsvalet den 25 maj. Det är 15 gånger så mycket som förra valet och fem miljoner mer än riksdagens andras största parti Moderaterna, visar en genomgång som DN har gjort.

Förra EU-valet spenderade SD en miljon kronor på sin valkampanj. Inför årets val har kassan svällt rejält. DN kan i dag berätta att Sverigedemokraterna satsar 15 miljoner kronor på årets EU-val – det är fem miljoner mer än Moderaterna och bara fyra miljoner mindre än Social­demokraternas satsning.

Att SD väljer att satsa en tredjedel av sin 45–50 miljoner stora valbudget på EU-valet hänger enligt presschefen Martin Kinnunen ihop med att det ligger nära riksdagsvalet i tid.

– Resultatet i det här valet och kampanjen till Europaparlamentsvalet kommer i viss utsträckning spilla över på riksdagsvalet. Vi kommer inte göra ett lika bra resultat i EU-valet, det är vi införstådda med. Men om vi gör vi ett väldigt dåligt resultat så kan det få negativ betydelse för riksdagsvalet, säger han.

I en enkät som DN har skickat ut till de svenska partierna som kandiderar till EU-parlamentet uppger SD att partiet räknar med åtminstone ett mandat i årets parlamentsval. Samtidigt anser man sig ha möjlighet att nå 2–3 mandat om partiet lyckas få väljarna att gå till vallokalerna.

För att nå inflytande i EU är det en stor fördel att ingå i en partigrupp. Skulle SD ta sig in i parlamentet skulle det exempelvis kunna ansluta sig till EFD där Dansk Folkeparti ingår, eller den större och högerextrema gruppen, EAF, som bland annat Marine Le Pen och franska Nationella fronten vill bilda.

Men oavsett vilket lär partiet inte få särskilt mycket makt i EU, menar statsvetaren Andreas Johansson Heinö som är knuten till näringslivets tankesmedja Timbro.

– Ska man utöva makt i Europaparlamentet så är grupptillhörighet en förutsättning, men det är inte så att man automatiskt därmed utövar makt. Det krävs erfarenhet och att man har skickliga förhandlare som inom en grupp kan driva igenom sin linje och bilda allianser med and­ra grupper.

– Skulle det bli Le Pen-gruppen så kommer det bli extremt svårt att hitta allianser till andra partier. Att SD skulle driva igenom politik i ­Europaparlamentet är helt uteslutet, säger han.

Annons:

EU-minister Birgitta Ohlsson ser ändå allvarligt på ett läge där Jimmie Åkesson och unionens högerextrema europeiska partier skulle lyckas med att bilda partigrupp ihop.

– Lyckas de bilda en gemensam grupp i EU-parlamentet kommer de att få otroligt mycket mer makt, pengar och inflytande. Det är allvarligt för många av Europas kärnvärderingar om öppenhet och fri invandring. Det är ett hot mot hela Europatanken, säger hon.

Andreas Johansson Heinö köper inte den bilden.

– Det är en kraftig överdrift. De här grupperingarna växer sannolikt men på en låg nivå, de kan aldrig ensamma vinna majoritet över sina frågor. Den möjlighet de har till inflytande är om de påverkar andra partier att ändra sin politik för att vinna tillbaka väljare, säger han.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.