Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Sjöstedt angrep S och MP

Bokmärk artikel

Foto: Henrik Montgomery/TT

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

visby. Ett Sverige där riskkapitalbolagen inte får driva omsorgsbolag men där de äldre kan välja Abba istället svensktoppen på boendet. Det lovade Jonas Sjöstedt i sitt tal i Almedalen på fredagskvällen. Han angrep också S och MP för att vaga besked om hur de ska kunna bilda en regering.

Ett Sverige där riskkapitalbolagen inte får driva omsorgsbolag men där de äldre kan välja Abba istället svensktoppen på boendet. Det lovade Jonas Sjöstedt i sitt tal i Almedalen på fredagskvällen. Han angrep också S och MP för att vaga besked om hur de ska kunna bilda en regering.

Sjöstedt hade mest tur med vädret av alla partiledare hittills denna Almedalsvecka, soligt, nästan vindstilla och 18 grader varmt. Mot en bakgrund av affischer med budskapet ”Inte till salu” hälsade han riskkapitalbolagens lobbyister särskilt välkomna i publiken och belönades med skratt och applåder för det.

Huvuddelen av sitt tal ägnade han sedan åt att brodera ut det välkända budskapet att vinsttuttag ska förbjudas inom vård, skola och omsorg. En ur vänsterpartistisk synvinkel sedelärande berättelse om en kvinna som arbetade i äldreomsorgen fick illustrera detta. Hennes arbetsplats togs över av ett riskkapitalbolag och Sjöstedt serverade sig själv poängen att då skars personalstyrkan ner och omvårdnaden försämrades.

– Deltiderna blev fler. De otrygga anställningarna blev fler. Det egna ansvaret minskade. Jeanette skämdes för att hon inte kunde göra ett lika bra jobb länge, sade Sjöstedt.

Han anspelade sedan på det reformförslag han presenterat tidigare på dagen som ska ge personalen mer inflytande över arbetet inom välfärden. V vill sätta upp en miljardfond för att stötta en sådan utveckling.

Sjöstedt passade också på att ge en känga till Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som han sagt sig vilja regera med. Han krävde Löfven, Fridolin och Romson på besked i regeringsfrågan.

– Socialdemokrater och miljöpartister verkar ha svårt att bestämma sig. De vet inte om de ska styra högerut eller vänsterut. Det är inget litet val. Det handlar om vilken kurs Sverige ska välja. Det är ett val mellan girighet och vinstjakt eller omtanke och solidaritet, sade Sjöstedt.

Enligt Sjöstedt handlade det också om ett vägval när det gäller vapenexporten, järnvägen, pensionärerna, skatterna och arbetsrätten.

– Det är ingen liten skillnad, sade V-ledaren.

Den hårdaste attacken riktade Sjöstedt mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som anklagades för att vara både rasist och hycklare.

– Åkesson har varit med och sänkt bolagsskatterna för miljarder och genomfört jobbskatteavdragen som bygger på att pensionärer får högre skatt än andra. Sedan har han mage att stå här och säga att han ska höja skatten för bankerna sänka den för pensionärer. Så talar en hycklare, sade Sjöstedt.

Kommentarer (2)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.