Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Sjöstedt vill förhandla om budget

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Med Vänsterpartiets politik försvinner det fria skolvalet. Alla ska gå i den skola som är närmast. Men V-ledaren Jonas Sjöstedt kan tänka sig undantag.

Med Vänsterpartiets politik försvinner det fria skolvalet. Alla ska gå i den skola som är närmast. Men V-ledaren Jonas Sjöstedt kan tänka sig undantag.

– Man kan inte vara så benhård och säga att man måste gå i den närmaste skolan, om man absolut inte passar där, sade Sjöstedt i SVT:s partiledarutfrågning och nämnde mobbade elever eller barn som vill gå i Waldorfskola.

Mycket av frågorna kretsade kring V:s viktigaste valfråga; vinster i välfärden. Sjöstedt höll fast vid att V inte kan ingå i en regering som inte stoppar vinster i välfärden. Men han sätter inte samma krav för att stödja en budget, om Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering.

– Vi kan förhandla om en budget, sade Sjöstedt.

– Vinster i välfärden är vår viktigaste fråga och det kommer självklart upp i en sådan förhandling. Vi kommer att göra allt vi kan för att få bort dem.

Sjöstedt fick också frågor om de många skattehöjningar som V föreslår: På bensin, flyg, fastigheter, förmögenhet, arv och gåvor, bolag, restauranger, banker, sjötransporter, en ny vägslitageavgift och höjda arbetsgivaravgifter. Totalt 80–90 miljarder kronor. Blir det inte dyrt i ert Sverige? undrade utfrågarna.

– Ska vi hålla ihop samhället måste vi bidra mer, sade Sjöstedt och framhöll att skattehöjningarna inte gäller alla. Till exempel får pensionärer sänkt skatt.

Kommentarer (17)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.