Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Socialdemokraterna presenterar skattehöjningar

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Återställd restaurangmoms, slopad rabatt på arbetsgivaravgifter för unga och högre skatt på alkohol och tobak. Så vill finansministerkandidat Magdalena Andersson dra in pengar till staten som ska användas till socialdemokratiska reformer.

Återställd restaurangmoms, slopad rabatt på arbetsgivaravgifter för unga och högre skatt på alkohol och tobak. Så vill finansministerkandidat Magdalena Andersson dra in pengar till staten som ska användas till socialdemokratiska reformer.

För att få räkenskaperna att gå ihop tvingas Socialdemokraterna också att senarelägga en del av de reformer som partiet tidigare presenterat.

– Sedan dess har läget i statsfinanserna blivit allvarligare men vi vill införa det här under början av nästa mandatperiod, alltså huvudsakligen 2015 och 2016, säger Magdalena Andersson.

Hon lutar sig mot analyser från expertmyndigheter när hon dömer ut ungdomsrabatten på arbetsgivaravgifter och sänkt restaurangmoms som ineffektiv. Genom att slopa detta räknar Socialdemokraterna med att dra in 14,8 plus 5,3 miljarder kronor årligen till statskassan. Ungdomsrabatten ska dock tas tillbaka i två steg.

I stora drag kopierar Socialdemokraterna de budgetförstärkningar som regeringen lagt fram i form av minskad avdragsrätt för pensionssparande och höjda skatter på alkohol och tobak. Det ger enligt Socialdemokraterna totalt 9,3 miljarder. S vill dock omfördela skatterna så att höjningen på cigarretter blir högre och den på snus lägre än i regeringens förslag.

Höjda skatter för höginkomsttagare, sänkt tak för RUT-avdrag och högre punktskatter på bland annat avfall och bekämpningsmedel ska ge ytterligare 2,4 miljarder kronor. Totalt blir det 32 miljarder kronor, men Magdalena Andersson svävar alltså på målet om när dessa pengar ka börja spenderas på reformer. Hon utlovar närmare besked i partiets vårmotion om några veckor och i valmanifestet i sommar.

Finansminister Anders Borg (M) har tidigare presenterat skattehöjningar och besparingar på cirka 7 miljarder kronor 2015 och cirka 9 miljarder de följande tre åren. Den borgerliga alliansen vill använda dessa pengar framför allt till satsningar på skolan men även till cancervård, lättnader för småföretagare och bredband på landsbygden.

Ungefär 2 miljarder av dessa pengar återstår att fördela för 2015. Enligt Borg kommer fler borgerliga reformförslag före valet. I övrigt förespråkar den moderate finansministern sparsamhet för att kunna minska budgetunderskottet och statsskulden så att ekonomin står stark när nästa lågkonjunktur kommer.

Kommentarer (24)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.