Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Statsvetare: Inte kört för Alliansen

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Avståndet mellan blocken ökar och Alliansen är just nu förloraren. Centerpartiet når nya bottenrekord, om man får tro senaste Sifo-mätningen. Men än är loppet inte kört för Alliansen enligt statsvetaren Tommy Möller.

Avståndet mellan blocken ökar och Alliansen är just nu förloraren. Centerpartiet når nya bottenrekord, om man får tro senaste Sifo-mätningen. Men än är loppet inte kört för Alliansen enligt statsvetaren Tommy Möller.

Det ser onekligen illa ut för Alliansen. Med sju månader kvar till valet får de tre rödgröna partierna 52,8 procent i en ny Sifomätning mot de fyra regeringspartiernas 36,0. Samtidigt minskar Centerpartiet till 2,8 procent.

˝Centerpartiets sämsta resultat sedan Sifo började mäta 1967”, skriver Svenska Dagbladet som tillsammans med Göteborgs-Posten har beställt mätningen.

– Det är en jättedålig siffra, helt klart. Och det motiverar oss att jobba ännu hårdare inför Europavalet i maj och riksdagsvalet i september, säger Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare, till TT.

Kan vi få se en slutspurt à la Kalla på det här? Kanske, anser Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Tommy Möller kallar i och för sig Alliansens opinionskris för ”rekordstor” och Centerpartiets genomklappning för ”en mycket allvarlig situation”.

– Det är väl det mest spektakulära – att C får så extremt låga siffror så stödet är nästan inte mätbart, säger han till TT.

Men han tror ändå inte att loppet är kört.

– Jag tror inte valet är avgjort, men det ser onekligen mörkt ut för Alliansen. Det är ett så enormt stort avstånd mellan blocken så det krävs en riktig game-changer.

Förtroendemätningarna, där respondenterna får svara på hur stort förtroende de har för olika partiledare, kan få betydelse här.

Annons:

– Man kan konstatera att i förra valet fick den här typen av bedömningar väldigt stor betydelse för hur folk röstade. När statsvetare gjorde sin valundersökning 2010 var sakfrågan viktigast, och därefter kompetensfrågor, säger Tommy Möller.

Problemet för Alliansen är att den senaste förtroendemätningen från Demoskop visar att väljarnas förtroende för Stefan Löfven ökar medan förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt står still, skriver Expressen.

– I det här läget är det ju glädjande för Stefan Löfven, säger Tommy Möller.

Kommentarer (1)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.