Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

”Sverige håller på att gå sönder”

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Stefan Löfven angrep den borgerliga alliansen för att ”stå still och vara passiv” när han på tisdagsmorgonen presenterade Socialdemokraternas valmanifest.

Stefan Löfven angrep den borgerliga alliansen för att ”stå still och vara passiv” när han på tisdagsmorgonen presenterade Socialdemokraternas valmanifest.

– Vi kan investera och göra mer än regeringen för vi skapar ett större utrymme genom att ta bort ineffektiva skattenedsättningar, sade Löfven.

Platsen som Socialdemokraterna valt för att presentera valmanifestet är Grillska gymnasiet i Årstadal i Stockholm. Skolan togs över av Stadsmissionen efter att John Bauer-koncernen gått i konkurs. Med valet av plats kunde Socialdemokraterna signalera sin ambition att ”stoppa vinstjakten” i välfärden.

Annons:

Enligt Stefan Löfven är den socialdemokratiska politiken i samklang med stämningar i djupa folklager.

– Många ger uttryck för att man är trötta på en debatt som går ut på att få någon hundring mer i plånboken. Vårt manifest är första steget i ett framtidsprojekt för Sverige där alla ska känna delaktighet. Det är en kraftsamling för att Sverige ska hålla ihop. Det betyder större hopp. Vi ska se till att skapa framtidstro. Vi ska inte vara rädda för framtiden, vi ska se fram emot den, sade Stefan Löfven när han talade inför journalister samt gymnasiets elever och lärare.

Löfven menade att hans parti har skaffat sig möjligheter som den borgerliga alliansen saknar.

– Vi prioriterar investeringar i jobben, skola och välfärd. Vi kan göra mer än regeringen eftersom vi skapar större utrymme genom att ta bort ineffektiva skattenedsättningar. Det är ett sätt att ta ansvar istället för att stå still och vara passiv, sade Löfven.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas finansministerkandidat, gick till hårt angrepp mot den borgerliga alliansens sätt att sköta statsfinanserna.

– Reinfedt ärvde en av Europas starkaste statsfinanser. Göran Persson hade byggt upp ordentlig skyddsvallar och skottat igen budgethål efter de borgerliga. Efter det höll sig de borgerliga till budgetreglerna men efter finanskrisen har den här högerregeringen återfallit i att missköta statsfinanserna. Vi har i dag ett budgetunderskott på 90 miljarder kronor och regeringen bryter mot överskottsmålet, sade Andersson.

Annons:

Hon fortsatte med att ge alliansen skulden för det snäva reformutrymmet i valrörelsen.

– Varför blir det så här? Om det främsta syftet med att man är i politiken är att sänka skatterna då har man det i fokus. De har nallat på kommande års reformutrymme. Det som skiljer oss från dem är att vi är beredda att skapa en större finansiering Vi har 40 miljarder kronor, de har 13, sade Andersson.

Stefan Löfven avrundade med att återigen anklaga de borgerliga för handlingsförlamning.
– Sällan har en regering haft så få svar. Det ekar av tomhet. När de inte kan sänka skatterna så blir det paus i deras politik, sade Löfven.

”Kära framtid” har Socialdemokraterna döpt sitt manifest till. Det öppnar med tesen att ”något håller på att gå sönder” i Sverige, vilket syftar på den fortsatt höga arbetslösheten och de fallande skolresultaten. I manifestet ställs en borgerlig skattesänkarpolitik mot en socialdemokratisk där staten använder skattepengar till att skapa jobb genom att investera i välfärd, utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och stimulanser till näringslivet.

I manifestet kritiseras den cementerade blockpolitiken som blivit en konsekvens av den borgerliga alliansen. ”Mer samarbete är det bästa för Sverige” sägs det där. Det är ett försök att möta alliansens trumfkort: att man till skillnad från de rödgröna har en färdig gemensam politik.

Socialdemokraternas manifest ger ett betydligt större reformutrymme än de borgerligas. Det handlar i Socialdemokraternas fall om 40 miljarder kronor mot cirka 13 för de borgerliga. Socialdemokraternas större penningpåse är en följd bland annat av att man vill återställa sänkningarna av krogmomsen och arbetsgivaravgiften samt höja skatten för höginkomsttagare.

De socialdemokratiska reformerna handlar exempelvis om en jobb- och utbildningsgaranti för arbetslösa ungdomar, mer personal i skolan och högre löner för lärarna, fler platser i högskola, komvux och yrkeshögskolor, förbättrat underhåll av järnvägarna och stimulanser till bostadsbyggande och skogsnäringen.
En central pusselbit i den socialdemokratiska jobbpolitiken är 32.000 traineeplatser inom omsorgen.

Det socialdemokratiska valmanifestet kommer dagens efter att den borgerliga alliansen lade fram sitt. Det sker i ett läge där de rödgröna har ett stort övertag i opinionen. Den senaste mätningen från DN/Ipsos noterade ett stöd på 48,8 procent för S, MP och V medan de fyra borgerliga partierna endast samlade 37,7 procent.

Kommentarer (12)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

sergelskott
Foto:Johan Nilsson/TT

 Skottdrama på Sergels torg. Ska ha gått till attack mot patrullerande poliser.

Annons:
merkel_288
Foto:AP

 Du-tabell kartlägger tyskars tilltalande. Landets största tidning kastar ljus över språkbruket.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: