Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Sverige har fått en ny statsminister

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Med rekordsvagt stöd blev S-ledaren Stefan Löfven Sveriges nya statsminister. Men han backas bara upp av socialdemokrater och miljöpartister. I omröstningen på torsdagen lade Vänsterpartiet liksom de borgerliga ner sina röster, medan Sverigedemokraterna röstade nej.

Med rekordsvagt stöd blev S-ledaren Stefan Löfven Sveriges nya statsminister. Men han backas bara upp av socialdemokrater och miljöpartister. I omröstningen på torsdagen lade Vänsterpartiet liksom de borgerliga ner sina röster, medan Sverigedemokraterna röstade nej.

Ja: 132. Nej: 49. Avstår: 154. Frånvarande: 14.

Så stod det på rösttavlan i riksdagen klockan 14.09 när Socialdemokraterna fick sin första socialdemokratiska statsminister på åtta år. Göran Persson avgick den 6 oktober 2006 och sedan dess har två S-ledare passerat revy utan att nå statsministerposten - först Mona Sahlin (2007-2011) och sedan Håkan Juholt (2011-2012).

Annons:

Stefan Löfven, 57, fick flera fång rosor när han kom ut genom sidoingången. Det var samma sidoingång som hans företrädare Fredrik Reinfeldt i sista stund smet in genom till den historiska statsministeromröstningen. Grundlagen har ändrats och från och med i år är det obligatoriskt med en omröstning efter varje val om vem som ska utses till statsminister.

– Det känns väldigt bra. Det känns högtidligt. Jag tar mig an det här med respekt och ödmjukhet. Jag kommer att arbeta väldigt, väldigt hårt för att motsvara förväntningarna, svarade Löfven på frågan hur det kändes efter att ha fått förordnandet ur talman Urban Ahlins hand.

Han gratulerades efter omröstningen i kammaren av bland andra den avgående statsministern Fredrik Reinfeldt. Men stödet för den första regeringen i Sverige med Socialdemokrater och Miljöpartister blev svagt.

Mindre än 38 procent av riksdagsledamöterna röstade för Löfven. De borgerliga lade ner sina röster och Vänsterpartiet bröt en lång tradition av att rösta för en socialdemokratisk statsministerkandidat genom att göra samma sak.

– Det är lite historiskt och betyder att stödpartiets dagar är över. Nu är vi ett vi ett vänsteralternativ och ett oppositionsparti. Man kan aldrig ta oss för givna, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Samtidigt är Löfven helt beroende av Sjöstedts aktiva stöd när budgeten ska klubbas i december. Då måste V rösta ja till en S-MP-budget för att den ska få större stöd än alliansens förslag.

Annons:

– Ja, och jag tycker att samtalen förs i den ton och i den anda som gör att jag känner tillförsikt att vi kommer fram där, säger Löfven till DN.

Men även om han får budgetstöd av V och kommer överens om frågan om vinster i välfärden hotar Sverigedemokraterna med att rösta på alliansbudgeten. På torsdagen röstade SD som enda parti nej till Stefan Löfven som statsminister. SD:s motivering var att S-ledaren inte gjort något för att stärka förtroendet efter valet.

– Han har stått fast vid utgångspunkten att han ska fullständigt avfärda våra väljare och väljer att kalla dem fula saker istället för att prata med oss. I det parlamentariska läge som råder anser jag att Stefan Löfven har ett ansvar att prata med alla partier i riksdagen, säger Åkesson.

På fredagen klockan 09.00 ska Stefan Löfven läsa upp sin första regeringsförklaring från talarstolen i riksdagen. Därefter berättar han hur ministerlistan ser ut i den första regering sedan 1957, Löfvens födelseår, där Socialdemokraterna släppt in ett annat parti i regeringen.

– Jag känner mig väldigt lugn för i morgon, säger Stefan Löfven.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

MP
Foto:Jessica Gow/TT

 DN/Ipsos majmätning. Miljöpartiets lägsta väljarstöd på nära 14 år.

 DN:s Ewa Stenberg: Nya ansikten räcker sällan för att vända en opinionstrend.

stenberg-288
litenZ
Foto:Jonas Ekströmer/TT

  Bekräftar väl insatta källor. Tackar för sig efter sommarens mästerskap.

esk-288

 DN:s Johan Esk: När jag fick höra nyheten var det ingen överraskning. Och ändå så omtumlande.

 Nätrassel som lever kvar i minnet. Kavalkaden inleddes på allvar under EM 2004 i Portugal.

zlatan288
Foto:Bildbyrån
Annons:
Barn-somn-1000
Foto:Alamy

 ”Femminutersmetoden är helt fel.” Skön sömn i stället för vakna nätter.

somn288
Foto:Alamy

 Sömnbesvär drabbar många. Enkla medel för att få ordning på problemen.

NYAplanet
Foto:Nicole Spelten

 Planet avvisades i april. Forskarna inte bakom ryska flygvägarna.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: