Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Svidande kritik mot Reinfeldt efter avhoppet

Bokmärk artikel

Foto: Nicklas Thegerström

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Kritiken växer mot avgående statsminister Fredrik Reinfeldts snabba sorti också från partiledarposten i Moderaterna. Leif Östling, en av svenskt näringslivs tyngsta företrädare, anser att avhoppet är ”oansvarigt mot partiet och landet”.

Kritiken växer mot avgående statsminister Fredrik Reinfeldts snabba sorti också från partiledarposten i Moderaterna. Leif Östling, en av svenskt näringslivs tyngsta företrädare, anser att avhoppet är ”oansvarigt mot partiet och landet”.

I morgon, tisdag, gör Reinfeldt sitt första framträdande efter valförlusten i samband med FN:s klimatmöte i New York.

– Jag tycker att det är väldigt oansvarigt mot partiet och landet, säger Leif Östling till tidningen Dagens Industri på måndagen.

Östling, 69, är en av nio direktörer i tyska fordonstillverkaren Volkswagens koncernledning. Han är också ordförande i kullagertillverkaren SKF och vice ordförande i lastbilstillverkaren Scania.

Hans kritik riktas både mot Fredrik Reinfeldt och avgående finansminister Anders Borg som han anser sviker med sina snabba avhopp från Moderaterna.

Även från en tidigare M-minister har kritik kommit mot Reinfeldts oväntade agerande.

– Nu lämnar han oppositionen utan ledare och det är ganska taskigt mot såväl de moderata företrädarna som mot väljarna. Jag antar att hans bevekelsegrund är att dämpa osäkerheten inför framtiden. Men beslutet får nog motsatt effekt, säger den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till DN.

Sedan valnatten har inte Fredrik Reinfeldt synts offentligt. Till riksdagens talman Per Westerberg har han i stället skickat partiets gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, vilket innebär att Moderaterna är det enda parti som inte företrätts av sin partiledare i de pågående diskussionerna om en regeringsbildning.

I veckan gör Fredrik Reinfeldt tillsammans med bland andra utrikesminister Carl Bildt (M), biståndsminister Hillevi Engström (M) och miljöminister Lena Ek (C) ett av sina sista framträdanden som statsminister i samband med FN:s klimatmöte i New York.​ På tisdagsmorgonen, New York-tid, deltar Reinfeldt i öppnandet av FN:s klimatmöte.

På onsdagen deltar han i öppnandet av FN:s generalförsamling. Enligt ett pressmeddelande från statsrådsberedningen ska den avgående statsministern framför allt ge stöd till Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Dessutom ska han delta i ett säkerhetsrådsmöte om utländska stridande på inbjudan av USA:s president Barack Obama och ha flera bilaterala möten.

Kommentarer (22)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.