Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Tydligt ideologiskt tal av Löfven i Almedalen

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Foto: Henrik Montgomery/TT

visby. Jobben skolan, välfärden och jämställdheten – Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick med alla de för socialdemokrater så viktiga punkterna i sitt tal i Almedalen. Men han började – och slutade – med kampen mot rasismen.

Jobben skolan, välfärden och jämställdheten – Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick med alla de för socialdemokrater så viktiga punkterna i sitt tal i Almedalen. Men han började – och slutade – med kampen mot rasismen.

Det var ett tydligt ideologiskt tal där Stefan Löfven ställde borgerliga skattesänkningar mot ”solidariska samhällsinvesteringar”. Han talade om att det blåser välfärdsvindar och det var också välfärden i vid bemärkelse som var grunden i talet.

Men han inledde med en hänvisning till de kyrkklockor som runt om i landet har ringt när högerextremistiska partier framträtt.

– Låt klockorna ringa tills vi för alltid befriat oss från fascism och rasism, ropade han till åhörarna.

Det bärande ordet för talet var annars hopp; det hopp som enligt Löfven Socialdemokraterna ska åstadkomma med sina satsningar på tre områden: sysselsättningen, skolan och hälsoklyftorna.

Han upprepade det socialdemokratiska löftet att varje ung arbetslös människa ska vara i utbildning, i praktik eller ha ett jobb inom 90 dagar. Han flätade även in jämställdheten i sin arbetsmarknadspolitik.

– Ska vi nå EU:s lägsta arbetslöshet kan vi inte ha en arbetsmarknad skapad av män, för män, sade han och förklarade att heltid måste bli en norm även i kvinnodominerade yrken.

Löfven slog också fast att målet för Socialdemokraternas skolpolitik är att Sverige ska ha en skola som är en av de fem bästa inom EU. Ett steg för att nå det målet är att införa ett tak i barnomsorgen. Det ska inte få finnas fler än 15 barn per grupp i förskolan i åldrarna 1–3.

Stefan Löfven avslutade dock talet på samma tema som han började det.

– Vi kommer aldrig att ge makt åt solidaritetens största skadegörare: Sverigedemokraterna. Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, sade Löfven och förklarade att detta till och med kunde leda till överenskommelser över blockgränsen.

– Ingen blockprestige kan vara viktigare än Sveriges framtid, sade han.

Kommentarer (4)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.