Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

UNHCR vill inte bli slagträ för SD

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

FN:s flyktingkommissariat reagerar på hur Sverigedemokraterna använder organisationens behov i valrörelsen.

– Vi måste även visa solidaritet i Europa när flyktingarna står på vår tröskel, säger UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel.

FN:s flyktingkommissariat reagerar på hur Sverigedemokraterna använder organisationens behov i valrörelsen.

– Vi måste även visa solidaritet i Europa när flyktingarna står på vår tröskel, säger UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel.

I våras reste en SD-delegation med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen till flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Efter resan har Åkesson i olika sammanhang använt sig av UNHCR:s behov av resurser i området som en bekräftelse på att partiets flyktingpolitik är den rätta.

– Vi vill ge mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR. Fler flyktingar skulle få hjälp, sade han i DN:s partiledarintervju i juni.

En vecka senare tog Åkesson på nytt upp Jordanienresan i sitt Almedalstal i Visby. Han upprepade retoriken i sitt sommartal i Sölvesborg i början av augusti.

Sverige är det EU-land som i fjol tog emot flest asylsökande. I år verkar antalet som kommer hit bli ännu högre, enligt Migrationsverket som skrivit upp sin senaste prognos. Prognosen har fått statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att göra stigande kostnader för flyktingmottagandet till ett viktigt inslag i valrörelsen.

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna är överens om att behålla dagens flyktingpolitik. SD vill så snart som möjligt minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent. En sådan politik anser övriga riksdagspartier skulle bryta mot de internationella avtal som Sverige skrivit under.

SD vill i stället ge mer pengar till FN:s flyktingkommissariat UNHCR som bland annat arbetar i länder nära Syrien och Irak. Men att på ett sådant sätt ställa ökade anslag till UNHCR mot minskat flyktingmottagande är en falsk tankefigur, anser Vincent Cochetel, Europachef för FN:s flyktingorgan.

– De båda har inte med varandra att göra. Asyl är en rättighet. Det handlar om fundamentala humanitära värden, säger han,

Vincent Cochetel ogillar när UNHCR blir ett slagträ i politiska kampanjer, inte minst när ett flyktingorgan används i anti-invandringsretorik. Han har svårt att se kopplingen mellan ökade anslag till UNHCR och mottagande av flyktingar.

Annons:

– Det finns 1,2 miljoner syriska flyktingar i Libanon, ett litet land med en befolkning på drygt fyra miljoner. Om UNHCR får mer resurser där eller i Jordanien kommer det knappast att påverka hur många som söker sig till Europa.

SD:s partisekreterare Björn Söder anser att UNHCR:s högsta chefer med den typen av uttalanden agerar i egenintresse. Ju fler flyktingar som söker sig till länder i Europa, desto mindre får organisationen att göra i närområdet, resonerar han.

– Det är viktigt att man lyssnar på dem som är på plats och där skriker representanter för UNHCR efter resurser. Det såg vi på vår resa i flyktinglägren, säger Björn Söder.

Han vidhåller att det finns en koppling mellan större UNHCR-bidrag och ett kraftigt minskat asylmottagande.

– Det är klart att det finns en koppling. Vi har inte hur mycket pengar som helst i det här landet.

Jimmie Åkesson var oanträffbar under söndagen.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.