Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Utspelet om skatter har inte hjälpt regeringen

Bokmärk artikel

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Centern och Kristdemokraterna fortsätter trampa vatten kring riksdagsspärren. Regeringens skatteutspel har inte rubbat oppositionens stora övertag i opinionen. Det visar DN/Ipsos mätning med snart bara ett halvår kvar till valet.

Centern och Kristdemokraterna fortsätter trampa vatten kring riksdagsspärren. Regeringens skatteutspel har inte rubbat oppositionens stora övertag i opinionen. Det visar DN/Ipsos mätning med snart bara ett halvår kvar till valet.

Den stora händelsen under mätperioden (6–25 februari) är kursändringen som finansminister Anders Borg (M) har aviserat, med skattehöjningar och stopp för skatte­sänkningar. Det har dock inte satt några spår i opinionen.

I DN/Ipsos mätning får de tre rödgröna partierna tillsammans 52,0 procent medan de fyra borgerliga samlar 37,8 procent. Förändringarna sedan januari är inom felmarginalen, vilket även gäller för de enskilda partierna (se grafik).

Därmed är de rödgrönas försprång dubbelt så stort som det var vid samma tid inför förra valet. I februari 2010 skilde det 7 procentenheter.

– Utgångsläget är betydligt tuffare nu för alliansen, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Skatteutspelen kan enligt henne ses som att Moderaterna försöker slå vakt om sitt starkaste kort, nämligen väljarnas förtroende för att man kan ta ansvar för Sveriges ekonomi. Det bidrog till vändningen 2010 då Anders Borg och Fredrik Reinfeldt sågs som en garant mot eurokrisens härjningar. Socialdemokraterna ligger på hårt i debatten för att undergräva det förtroendet.

– Det är viktigt för alliansen att behålla greppet om frågan. Fortfarande är Socialdemokraterna långt efter Moderaterna där. I eftervalsundersökningar brukar ekonomin komma upp som en av de absolut viktigaste frågorna för partivalet, säger Laurin Gulled.

Det bestående övertaget för de rödgröna kan förklaras med att Socialdemokraterna på andra tunga politikområden åtnjuter väljarnas förtroende i högre grad än Moderaterna. Till alliansens styrkor hör fortfarande Reinfeldts goda anseende som statsminister, men positionen är inte ohotad.

– När vi mäter väljarnas förtroende för statsministerkandidaterna på fem uppgifter som en statsminister har att utföra ser vi att Reinfeldt tappar på två medan Löfven knappar in på samtliga. Löfven är en mycket starkare konkurrent om statsministerposten än vad hans företrädare har varit.

Annons:

Centerpartiet och Kristdemokraterna är kvar i farozonen kring fyra­procentspärren. Bägge partierna hamnar nu på 3,5 procent.

– Varken C eller KD kommer upp i höga förtroendesiffror ens i sina egna kärnfrågor, säger Johanna Laurin Gulled.

Risken att C och KD kan åka ur riksdagen försvagar enligt henne Reinfeldts argument när han kräver besked om vilket regeringsunderlag Stefan Löfven tänker sig.

– Det är svårare att hävda att alliansen är det enda trovärdiga regeringsalternativet.Läs mer:

Politiken viktigast för väljarna

MP och S har störst möjlighet att växa

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.