Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

V ställer hårda krav på S

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Här är ännu en jobbig nyhet för Stefan Löfven. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt listar redan nu vilka frågor partiet vill prioritera i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Här är ännu en jobbig nyhet för Stefan Löfven. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt listar redan nu vilka frågor partiet vill prioritera i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet vill ingå i en rödgrön regering efter valet gjorde Jonas Sjöstedt klart vid en pressträff på onsdagssförmiddagen, fyra dagar före valet. Den viktigaste frågan blir ett stopp för vinster i välfärden.

– För oss är det en förutsättning att vi hittar en lösning där vinstintresset tas bort i sjukvården, äldreomsorgen och skolan för att vi ska kunna delta i regering. Man kan diskutera hur vinsterna ska tas bort, man kan diskutera tidtabellen men att dem ska bort är en förutsättning, säger Jonas Sjöstedt.

Utöver det vill Vänsterpartiet prioritera tre områden i förhandlingarna. Det handlar om minskade inkomstskillnader, stärkt arbetsrätt och en bättre klimatpolitik. För att minska inkomstskillnaderna vill Jonas Sjöstedt bland annat öka resurserna till välfärden.

– Det ger möjlighet till en bättre löneutveckling till de i dag undervärderade och kvinnodominerade yrkena i välfärden, säger Sjöstedt.

På klimatområdet vill Vänsterpartiet förbjuda Vattenfall att ägna sig åt fossilbunden energiproduktion samt testa gratis kollektivtrafik i två län. När det gäller arbetsrätten vill V avskaffa lagen om allmän visstid och att man ska ha rätt till.

– Här tycker vi att Socialdemokraterna kan behöva lite draghjälp, för de råkade inte få med det i sitt valmanifest.

Mycket tyder på att Socialdemokraterna vill bilda regering med enbart Miljöpartiet. För att stödja en S+MP-regering så står Jonas Sjöstedt fast vid att ett stopp för vinster i välfärden är en förutsättning.

– Frågan om vinster i välfärden är lika viktig oavsett vår parlamentariska situation, säger han.

Annons:

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson säger att hon inte vill föra några budgetförhandlingar före valet eller via media. Men hon avvisar inte V-ledarens krav på att stoppa vinster i välfärden.

– Vi har lite olika förslag på lösningar men vi har samma inriktning, säger hon.

– För oss är det viktigt att stoppa den vinstjakt som pågår inom välfärden. Här har vi, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samma inriktning. Vi tycker inte att det är okej att riskkapiatlister tjänar stora pengar på att leverera dålig välfärd.

Både V och MP har långtgående förslag om att stoppa vinstuttagen i välfärdsbolagen medan S huvudinriktning är att ställa hårdare krav kring kvalitet och bemanning.

– Jag tror att vårt förslag är mer effektivt än deras. Man kan göra väldigt mycket i ett bolag innan man kommer ner till raden där det står vinst. Jag tror det är mer effektivt att ställa krav på det som de gör vinst på i de här verksamheterna, och det är personalen, säger Magdalena Andersson.

Kommentarer (14)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.