Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Vägen till en ny regering

Bokmärk artikel

Foto: DN

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Sannolikt är valnatten bara början. Det är då det blir spännande på allvar. Vare sig det är Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt som står som segrare är deras väg till en ny regering krokigare än tidigare.

Sannolikt är valnatten bara början. Det är då det blir spännande på allvar. Vare sig det är Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt som står som segrare är deras väg till en ny regering krokigare än tidigare.

14 september:

Strax före midnatt kommer det finnas ett tämligen säkert valresultat. Om inte opinionsläget förändras radikalt kommer alliansen bli mindre än de tre rödgröna partierna. Om så blir fallet har Fredrik Reinfeldt sagt att regeringen kommer att avgå.

Annons:

Någon dag senare
Fredrik Reinfeldt går till talmannen och lämnar in sin avskedsansökan. När Göran Persson avgick efter valnederlaget 2006 sökte han talmannen vid 16-tiden på måndagseftermiddagen efter valet. Talmannen ber statsministern att leda en expeditionsregering tills det finns en ny regering. En expeditionsregering har i princip samma befogenheter som en ordinarie regering men praxis är att den inte fattar några större beslut.

Talmannen inleder sonderande samtal med partiledarna i samtliga riksdagspartier samt med de vice talmännen. I dag är Per Westerberg (M) talman de tre vice talmännen är Susanne Eberstein (S), Ulf Holm (MP) och Jan Ertsborn (FP). Talmannen ber sedan en partiledare, sannolikt Stefan Löfven (S), att sondera möjligheterna att bilda regering.

Förhandlingar
Stefan Löfven kommer i första hand diskutera med Miljöpartiet som S ser som en "naturlig" partner. Men miljöpartisterna är omvittnad goda förhandlare och det lär bli hårda tag då partierna har olika ståndpunkter i en rad frågor som miljöskatterna, förbifart Stockholm och kärnkraften. Men även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lär blanda sig i leken. Om V inte får några egna ministerposter lär de vilja ha något rejält politiskt köttben i utbyte för att stödja en S-MP-regering. Även Gudrun Schuman och Fi lär vilja ha någon typ av garantier för att jämställdhetsfrågorna kommer att lyftas.

29 September:

Talmansval
Den nyvalda riksdagen samlas för att välja talmän. Mitt under regeringsprocessen kan det alltså bli ett byte av talman. Så skedde exempelvis 2006 då Björn von Sydow (S) lämnade över till Per Westerberg (M). Om så sker avrapporterar den avgående talmannen till efterträdaren hur de sonderade samtalen gått. Talmannen ber sedan formellt en partiledare att försöka bilda regering.

30 september:

Annons:

Riksmötets öppnande.
I samband med ett maktskifte talar inte statsministern. Så årets öppnande av riksmötet blir av enbart ceremoniell karaktär.

Statsministeromröstning
Riksdagen röstar om den nye statsministern. För att stoppa förslaget krävs att mer än hälften av riksdagsledamöterna röstar nej till talmannens förslag. Det tidigaste datumet en statsministeromröstning kan ske är den 2 oktober. Orsaken är att talmannens förslag till statsminister måste bordläggas två gånger. Det kan tidigast ske den 1 respektive 2 oktober.

Förhandlingar
Samtidigt pågår förhandlingar om hur fördelningen av ministerposter ska se ut och om innehållet i regeringsförklaringen. Några dagar efter statsministeromröstningen presenterar den nye statsministern sin regering och läser upp regeringsförklaringen i riksdagen.

Slamkrypare 1
Om riksdagen säger nej till talmannens förslag håller talmannen ytterligare en omgång sonderande samtal och gör ett nytt försök. Säger riksdagen nej fyra gånger blir det nyval. Det har aldrig hänt i Sverige att riksdagen sagt nej i ett statsministerval.

Slamkrypare 2
Skulle Fredrik Reinfeldt, tvärtemot vad han sagt, välja att inte avgå efter en valförlust blir det en automatisk statsministeromröstning. Den ska hållas två veckor efter riksmötets öppnande, alltså den 14 oktober. Samma dag måste regeringen, om den sitter kvar, senast lägga fram sin budget.

Läs mer: Stökig höst väntar vem som än vinner

Budgetprocessen
Budgeten kommer innebära en prövning för den nya regeringen. Dels har partierna olika prioriteringar, dels är det knappt om tid. Budgeten vid ett maktskifte ska vara klar tre veckor efter att regeringen tillträtt. Absolut senaste datum att lämna in budgeten är 15 november.

Budgetomröstning
I budgetomröstningen vinner det största alternativet, det krävs inte majoritet. Alliansen har aviserat att man tänker lägga en gemensam budget även om man förlorat valet. Blir Sverigedemokraterna vågmästare kan partiet fälla en rödgrön budget och därmed även regeringen. Under den gångna mandatperioden har dock SD endast röstat på sitt egna budgetförslag. En S-MP-regering som är större än alliansen har ett hyfsat utgångsläge så länge SD inte röstar med alliansen. Blir S-MP mindre än alliansen krävs det stöd av V. I riksdagen röstar man efter eliminationsprincipen, vilket innebär att de små alternativen slår ut varandra och slutligen står de två största alternativen mot varandra. Det innebär att SD först kan rösta på sitt eget förslag och sedan även rösta på en alliansbudget. På samma sätt kan V först rösta på sin egen budgetmotion och sedan på en rödgrön budget.

Framtidsscenarier
Skulle regeringen falla under budgetprocessen hamnar regeringsfrågan åter i talmannens knä. Ett nyval är också en möjlig utväg, vilket dock är ytterst ovanligt i Sverige. Det senaste nyvalet hölls 1958. För en eventuell rödgrön minoritetsregering riskerar budgetprocessen att bli en rysare varje år. Om allianspartierna däremot börjar lägga fram egna separata budgetmotioner, som de rödgröna partierna gjorde den senaste mandatperioden, minskar risken för regeringskris betydligt. Utöver trycket från oppositionen har en ny regering att hantera det interna trycket i olika frågor.Kommentarer (15)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

regeringen2
Foto:TT

 SCB:s partisympatiundersökning. SD minskar jämfört med förra mätningen.

 Tioårig pojke skadad. Knivskärning på skola i Valbo utanför Gävle.

kreativ_1000
Foto:Alamy

 Överläkare Simon Kyaga: ”Dessa människor är en ofta outnyttjad resurs.”

Annons:
brasilien_1000
Foto:AFP

 30 män ska ha våldtagit 16-åring. Flera andra jagas efter händelsen.

momsfuskare-1000
Foto:Polisen

 Skuggades av polisen – greps inte. Nu vägrar den misstänkte återvända.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: