Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Valet börjar allt mer likna tv-serien Seinfeld

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Analys. Jerry Seinfeld skapade en tv-serie om ingenting. Nu försöker Moderaterna och Socialdemokraterna skapa en valrörelse om ingenting. Hittills är den ingen succé. I stället gynnas tydliga utmanare som SD, MP, V – och kanske Fi.

Jerry Seinfeld skapade en tv-serie om ingenting. Nu försöker Moderaterna och Socialdemokraterna skapa en valrörelse om ingenting. Hittills är den ingen succé. I stället gynnas tydliga utmanare som SD, MP, V – och kanske Fi.

Riksdagsvalet 2014 riskerar att gå till historien som Seinfeldvalet. En valrörelse med ledande karaktärer som kan snacka klatschigt om lite, hantera vardagens utmaningar och forma kompislaget.

Tv-serien var rolig alla nio säsongerna. Men frågan är om väljarna kommer att finna nöje i diskussionerna om vem som är bäst på att regera, sköta rikets finanser och bilda regeringsunderlag. De flesta som har hört finansminister Anders Borg (M) och hans utmanare Magdalena Andersson (S) gnabbas om överskottsmålet i de offentliga finanserna säger nog nej.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har valt att styra sitt parti och sin allians nära Socialdemokraterna. Han kallar Stefan Löfven för skattesänkare, och man förstår att det numera är ett skymford i den moderata parlören. Reinfeldt och Borg prisar ett mål som de flesta tunga ekonomerna vill avskaffa, om en procents överskott i offentliga finanser, som det avgörande för framtiden.

Resultatet så här långt är det sämsta stödet i en DN/Ipsosmätning sedan regeringen Reinfeldt tillträdde 2006. Kristdemokraterna lever på en nivå under fyraprocentspärren, Centern lever omkring den.

Regeringens vårbudget med dess U-sväng i skattepolitiken har inte vänt opinionen, inte heller regeringens kopiering av Socialdemokraternas skolförslag.

Stefan Löfven har på liknande sätt som Reinfeldt ansat bort och format om det som sticker ut hos S. Ingen ökad beskattning på villorna, inga inkomstskattehöjningar, ingen förmögenhetsskatt. De konkreta förslagen för att skapa nya jobb är få. Socialdemokraterna väljer att säga så lite som möjligt. Väljarna ska få läsa in sina önskningar i politiken.

Det har inte gått så himla bra det heller, med tanke på det öppna målet som alliansen lämnat. Trots den rödgröna oppositionens stora övertag ligger S bara 2,4 procentenheter över det katastrofala valresultatet från 2010. Nu har S 33,1 procent, valresultatet var 30,7 procent. Ändå leder de rödgröna stort.

Medan mittenpolitikerna Löfven och Reinfeldt försöker hitta något att gräla om växer V, MP och SD. Partier som förvisso aldrig har regerat men som heller inte har som ambition att hylla status quo. De vill i stället förändra landet på sina olika sätt.

Annons:

Frågan är om också Fi, Feministiskt initiativ, kan hitta ett utrymme genom en idé om förändring. Partiet har växt i opinionen, även om det är långt kvar till spärren. Fi:s bästa chans är troligen, trots att det är kort tid kvar, EU-valet den 25 maj.

En plats där kan i sin tur ge en chans att synas och höras i riksdagsvalet i höst.

Fi gynnas av en politisk debatt om jämställdhet.

Moderaterna försöker nu locka tillbaka kvinnliga storstadsväljare från Miljöpartiet, genom att släppa fram moderata ministrar med idéer om en ökad kvotering av föräldraförsäkringen. Partilinjen säger nej, men det hindrar inte. Folkpartiet och Vänsterpartiet driver frågan om kvotering hårt. LO kräver sedan i går kvotering av bolagsstyrelser. Det kan skapa en debatt om en värld som är större än Seinfelds kvarter på västra Manhattan.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.