Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Vänstervind bland unga väljare

Bokmärk artikel

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Det blåser en rödgrön vind bland unga väljare – och de som förlorar mest är Moderaterna. Enligt DN/ Ipsos har M tappat nästan hälften av väljarna i åldersgruppen 18-29 år sedan 2010.

Det blåser en rödgrön vind bland unga väljare – och de som förlorar mest är Moderaterna. Enligt DN/ Ipsos har M tappat nästan hälften av väljarna i åldersgruppen 18-29 år sedan 2010.

Inför förra valet 2010 hade Allianspartierna ett klart övertag mot de rödgröna bland unga väljare, enligt Ipsos mätningar. Men inför årets val ser det helt annorlunda ut.

Om de unga fick bestämma så skulle de rödgröna partierna få 49,6 procent av rösterna, medan Alliansen bara skulle skrapa ihop 28 procent. 2010 var Alliansen nästan tio procentenheter större än de rödgröna bland unga väljare vid samma tidpunkt.

Resultaten bygger på ett snitt av de senaste tre Ipsos-mätningarna i år och på samma sätt ett snitt av motsvarande mätningar i september 2010.

I årets valrörelse har Allianspartierna lagt ner mycket kraft på att försvara två frågor som rör ungdomarnas möjligheter möjlighet att få sitt första jobb: den halverade restaurangmomsen och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Men det verkar inte som om målgruppen tagit till sig det budskapet. Sammanlagt har Alliansen förlorat mer än var tredje ung väljare (-18,5 procentenheter) jämfört med 2010.

Det allra största tappet står Moderaterna för. Nästan hälften av de unga väljarna - minus 13,5 procentenheter – har övergett M sedan 2010. Även Folkpartiet tappar märkbart (-4,9), medan Kristdemokraterna ökar marginellt (+1,4).

Däremot går samtliga rödgröna partier starkt bland de unga. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ökar sitt stöd med dryga fyra procentenheter och Vänsterpartiet kommer inte långt efter. Att det blåser vänstervindar bland unga väljare bekräftas av att även kategorin ”annat parti” har växt kraftigt, vilket i första hand beror på stöd till Feministiskt initiativ. Sverigedemokraterna tappar däremot 3,9 procentenheter i samma väljargrupp.

Trots ett stort tapp även i denna kategori har Allianspartierna starkast stöd i åldersgruppen 30-44 år. De tre rödgröna partierna har flest sympatisörer i gruppen 60+ och skulle få egen majoritet (50,2 procent) om de äldre fick välja.Kommentarer (15)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.