Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Wallström: Reinfeldt spelar SD i händerna

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
Margot Wallström lockade några hundra åhörare i Umeå när hon återvände till Västerbotten för att inleda sin del av årets valrörelse.

Foto: Mats J Larsson Margot Wallström lockade några hundra åhörare i Umeå när hon återvände till Västerbotten för att inleda sin del av årets valrörelse.

Umeå. Förra EU-kommissionären Margot Wallström riktade på söndagen hård kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldts tal om att flyktingmottagandet blir dyrt för skattebetalarna. Moderaterna å sin sida anklagar Wallström för att vara ”populist.”

Förra EU-kommissionären Margot Wallström riktade på söndagen hård kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldts tal om att flyktingmottagandet blir dyrt för skattebetalarna. Moderaterna å sin sida anklagar Wallström för att vara ”populist.”

DN träffade Wallström före hennes tal på Socialdemokraternas valupptakt i Umeå där hon bland annat tog upp flyktingsituationen i Syrien och Irak. Hon reagerade starkt när hon lyssnade till moderatledaren Reinfeldts sommartal på lördagen.

I talet vädjade M-!edaren till skattebetalarna att acceptera höga kostnader för flyktingmottagandet de närmaste åren.

- Jag reagerade ganska starkt. Det är en statsminister som samtidigt genom skatteminskningen har sett till att gräva djupa hål i statskassan också för den här typen av insatser, säger Margot Wallström.

Tidigare har Moderaterna med finansminister Anders Borg i spetsen lyft fram de ekonomiska fördelarna på sikt med en öppen invandringspolitik.

- Att nu gå ut och vädja att människor ska ställa upp... Jag är väldigt rädd för att han spelar Sverigedemokraterna i händerna. I stället borde man ha en realistisk och medkännande plan för hur man ska jobba med kommuner som tar emot många flyktingar, säger Wallström.

Men är det inte bra att man talar om kostnaderna, för det är ju kostnader på kort sikt?

- Ja, men då kan man inte först gröpa ut statskassan. Det känns inte bra, säger hon.

Det avgående S-kommunalrådet Lennart Holmlund tycker att Margot Wallström ska bli minister om Socialdemokraterna leder regeringen efter valet.

Annons:

- Det är självklart, säger han.

Men Margot Wallström vill efter sin comeback i den politiska hetluften ännu inte tala om ministerposter.

- Jag förstår att det är roligt att spekulera. Men man måste gå in i en valrörelse först och främst med tanken att vi ska vinna valet. Det går inte att vare sig lova ut eller hoppas på ministerposter innan valet är vunnet. Och det är inte vunnet ännu. Det är en lång bit kvar och vi får ta det steg för steg.

Inför några hundra åhörare i fint sensommarväder i Broparken vid Umeälven pekade hon ut partiledaren S-ledaren Stefan Löfven som en av tre personer som fått henne att fatta beslutet att återvända till partipolitiken.

- Han har visat att man både kan vara tuff och snäll, sade hon.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson anklagar Wallström för att vara populist.

- Det Wallström ägnar sig åt är ingenting annat än populism när hon påstår att en vädjan om medmänsklighet och solidaritet kan spela Sverigedemokraterna i händerna. Det är inte värdigt av henne. Jag trodde mer om Wallström än detta.

Tidigare har Moderaterna med finansminister Anders Borg i spetsen bemött Sverigedemokraternas beräkningar om kostnader för invandringen med att en öppen invandringspolitik på sikt är bra för ekonomin och statskassan.

Varför har ni svängt om in er argumentation?

- Vi har inte svängt om i argumentationen, utan vi är tydliga mot väljarna att vi ska vara ett land som tar stort ansvar i en svår tid.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.