Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 02:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/almedalen/3-populara-podcasts-som-lar-dig-mer-om-sjukvarden-manniskokroppen-och-knoppen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

3 populära podcasts som lär dig mer om sjukvården, människokroppen och knoppen

Ronden

De tre läkarna Christian Unge, Märit Halmin och Anders Ternhag tar upp ämnen kopplade till kroppen, vård och hälsa. Podden har runt 50 000 nedladdningar per avsnitt, men ibland det tredubbla.

Programbeskrivningen är ”Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning”.

– Vi tyckte det saknades en svensk podd med ett inifrån-sjukvården-perspektiv som avhandlade aktuella frågor om hälsa, sjukdom, forskning, sjukvårdsorganisation med mera. Lite som att lyssna på ett samtal från läkarnas fikarum. Vi upptäckte snabbt att det fanns ett stort intresse från både sjukvårdspersonal och allmänhet att lyssna på alltifrån ”Så uppstod Jesus” och ”faecestransplantation” till vad man har i lunchlådan och fåfänga läkare som noggrant väljer bussarong för jouren, säger Christian Unge.

Varför ska man lyssna på Ronden?

– Man ska lyssna om man vill höra ett dynamiskt samtal om ­aktuella hälsorelaterade frågor på ett avspänt men samtidigt engagerat sätt. Eller som någon lyssnare skrev att ”hon somnar så fort hon lyssnar”. Vilket också är skönt att vi kan hjälpa till med ibland.

Psykiatrikerna

Med frågor som ”Varför gråter vi?” och ”Vad är visdom” intervjuar psykiatrikerna Anders Hansen och Simon Kyaga världsledande hjärnforskare, nobelpristagare och kliniker om deras vetenskapliga arbete.

– Det sker så enormt spännande forskning om hjärnan och psykiatri just nu. Med den här podden ville vi presentera den här forskningen på ett sätt som alla – inte bara de som arbetar inom detta – kan ta till sig, säger Anders Hansen.

Anders Hansen har skrivit de uppmärksammade böckerna ”Hälsa på recept” och ”Hjärnstark”. För tv-publiken är han känd som medicinsk expert i ”Malou efter tio”, ”Nobelstudion”, ”Vardagspuls” och ”Vetenskapens värld”. Simon Kyaga är överläkaren i psykiatri och medicinsk forskare som bland annat varit sommarpratare i Sveriges Radio.

De 30 minuter långa avsnitten är riktade till både läkare och allmänhet, helt enkelt alla som är intresserade av vetenskap, människans hjärna och psykiatri.

– Som lyssnare hoppas vi att man får en bild av var hjärnforskningen står i dag och vad vi faktiskt vet om vår fascinerande hjärna, säger ­Anders Hansen.

Vårdmaktpodden

Läkaren Tobias Perdahl intervjuar inflytelserika personer inom vården med ett nytt timslångt avsnitt varje vecka.

Bland gästerna som porträtteras och intervjuas finns politiker, forskare, entreprenörer, patientaktivister och fackliga företrädare.

– Jag startade Vårdmaktpodden under pappaledigheten då jag saknade en podd som låter initierade, inflytelserika personer i sjukvården komma till tals och som kan kontrastera mot en i övrigt oftast starkt negativ och pessimistisk nyhetsrapportering om sjukvården. Gästerna i podden, vissa väletablerade och andra mindre välkända, får komma till tals om sig själva, patientperspektiv, digitalisering, värdebaserad vård och ledarskapsfrågor, förklarar Tobias Perdahl.

Tanken är att ge lyssnaren en framtidstro på sjukvården genom att klargöra utmaningar och förmedla goda exempel på när patienter får det bättre, eller där sjukvården gör avgörande framsteg.

– Goda exempel kan initiera, sprida och accelerera ytterligare förbättringar i sjukvården, säger Tobias Perdahl.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt