Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Satsningar som förändrade Sverige. Vi har historiskt ofta legat i framkant med ny infrastruktur: Postverk, kanaler, järnväg, telefoni och 3G-nät.

1636

Det svenska postverket grundas av Axel Oxenstierna, drottning Kristinas förmyndarregent. Sverige är mitt uppe i det 30-åriga kriget och postförsändelserna blir viktiga för det svenska krigsmaskineriet. Stockholm får direktkontakt med Markaryd, Göteborg och Torneå. Även privatpersoner kan skicka brev. Till en början fraktar postmästarna försändelserna till fots. De förväntas hålla en takt på fem kilometer i timmen. Inte förrän 1646 förses de med hästar.

1794

Den optiska telegrafen kommer till Sverige och används ända fram till 1881. Med hjälp av tio plåtluckor som sitter upphängda på master kan man skicka de första digitala meddelandena. När luckorna fälls ned i olika kombinationer bildas rutmönster som går att avläsa med kikare på upp till en mils avstånd. De tio luckorna möjliggör 1 024 olika rutkombinationer. Meddelandena skickas från mast till mast i en lång kedja tills de når slutadressen. Telegraferna används främst av staten i militärt syfte och det är ytterst få som behärskar språket. 1836 börjar de användas även av handelsmän som får meddelanden om vilka handelsvaror som är på väg in i hamnarna.

1832

Göta kanal öppnar efter 20 års slussbyggande. Det blir möjligt att resa med båt längre sträckor, från Stockholm till Göteborg, via städer som ­Söderköping, Motala, Mariestad och Trollhättan. Tack vare en kraftig konkurrens mellan ångbåtsrederierna som trafikerar kanalen blir ångbåts­resande billigt.

1853

Den första elektriska telegraf­förbindelsen i Sverige anläggs mellan Stockholm och Uppsala. Nätet växer snabbt och redan året efter får Sverige telegrafförbindelse med kontinenten via en undervattens­kabel över Öresund. År 1866 knyts det europeiska telegrafnätet ihop med USA:s nät, med en kabel som löper över Atlantens botten. Att telegrafera är dyrt.

1862

Västra stambanan står klar, mellan Stockholm och Göteborg. Nu kan man på 14 timmar ta sig mellan ­rikets två största städer. Järnvägsnätet växer snabbt, och 1975 är alla de statliga stambanorna färdigbyggda. Eftersom loken saknar strålkastare kan tågen länge bara köras i dagsljus. De som ska åka längre sträckor får övernatta på järnvägshotell längs vägen. Så när Lenin reser genom Sverige till S:t Petersburg för att göra revolution i Ryssland år 1917 tvingas han precis som alla andra resenärer övernatta på ett järnvägshotell i Jörn, utanför Skellefteå.

1876

Telefonen kommer till Sverige. Året därpå demonstreras innovationen för kung Oscar II på Grand Hôtel i Stockholm, som är världens telefontätaste stad i slutet av 1800-talet. År 1880 har 121 Stockholmsfamiljer ett telefonabonnemang som kostar 160 kronor om året, en summa som innebär att det bara är de förmögna som har råd med telefon. Under 1880- och 1890-talet startas omkring 500 telefonföreningar som upprättar egna telefonnät. En allmän statlig telefonlinje kommer först i slutet av 1880-talet när en tvåtrådig telefonlinje gör det möjligt att ringa rikssamtal. Men det dröjer ända fram till 1960-­talet in­nan det blir självklart att alla svenskar har telefon i sina hushåll.

1901

Den första telefonkiosken kommer till Kungsträdgården i Stockholm. Ett samtal kostar 10 öre. Telefonkioskerna blir snabbt populära och fyller en viktig funktion till dess att mobiltelefonen revolutionerar samhället, hundra år senare.

1914

De första radiostationerna kommer till det svenska fastlandet med första världskriget. De används främst för att hålla kontakt med fartyg och flygplan. Först på 1920-talet börjar musik att sändas i radion. 1924 bildas Sveriges Radio för att staten ska få kontroll över sändningarna i etern. Man tar sig an uppdraget att förse svenska folket både med nyheter och nöjen. Den 1 januari 1925 sänds Sveriges Radios första program med Sven Jerring: en högmässa från S:t Jakobs kyrka i Stockholm.

1920

De första flyglinjerna kommer till Sverige. Till en början används de till att frakta post. Bromma flygplats invigs 1936.

1949

Nu kan man åka till Tekniska museet och uppleva de första tv-sändningarna. Men tv:n får sin första rejäla skjuts under fotbolls–VM i Sverige 1958. Ingen ville missa det folkkära landslagets framfart, som slutar med ett silver, efter förlust med 2–5 mot Brasilien i finalen på Råsunda.

1956

Det första mobil­wtelefonnätet ­öppnar i Stockholm och Göteborg. Vid tidpunkten används de främst av jourarbetande yrkesgrupper som lås­smeder och läkare.

1965

Världens första bensinstation med tankomat öppnar i Tumba, söder om Stockholm. Tankomaterna växer fram parallellt med motorvägs­nätet. Tankomater i nära anslutning till motorvägarna är en förutsättning för att man ska kunna förflytta sig långa sträckor med bil.

1986

Sverige registrerar ”.se” som ­domän. Men det är först 1994 som man kan tala om att Sverige har fått internet.

1994

Ragnar Lönn sjösätter Algonet, den första internetleverantören som riktar sig till privatpersoner, och det privata surfandet tar fart. Samma år startar regeringen it-kommissionen som drar igång en rad digitala satsningar, inte minst i skolan. Det här är också året då en svensk regeringschef för första gången skickar e-post till en utländsk statschef när Carl Bildt mejlar USA:s president Bill Clinton. Fem år senare, 1999, skriver Bredbandsbolaget ett avtal med fastighetsbolaget HSB, vilket leder till att 350 000 hushåll får tillgång till bredband. Det blir det första rejäla startskottet för bredbandets spridning, som innbär att hushållen går från att betala för tiden de är uppkopplade till en fast månadsavgift.

2000

Den första juli öppnar Öresundsbron. Med den får Sverige sin första bil- och järnsvägsförbindelse ned till kontnenten. Bron har inte minst inneburit förbättrade pendlingsmöjligheter mellan Skåne och Själland. 2015 pendlade drygt 15 000 personer över Öresund. 8 000 reste med tåg över Öresundsbron.

2003

Den tredje genrationens mobilsystem kommer till Sverige. Största skillnaden mellan 3G-nätet och dess föregångare är den höga hastigheten. Med 3G-nätet kan man enkelt skicka bilder, ljud och videoklipp trådlöst. Det är 3G-nätet som några år senare möjligör de smarta mobilernas frammarsch.

2017

Sverigeförhandlingen pågår för att hitta finansiering av hög­hastighetsjärnväg.