Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/debatt/aven-ickerokare-drabbas-av-fruktad-lungsjukdom/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Även ickerökare drabbas av fruktad lungsjukdom”

Experter presenterar ny forskning: Flera miljoner ickerökare har under senare år dött till följd av lungsjukdomen kol.Den sjukdom som hittills bara förknippats med rökning, lungsjukdomen kol, visar sig uppstå också av dålig omgivningsluft. Föroreningar i inandningsluften har på bara tre år krävt två miljoner ickerökande kinesers liv. Det visar nya forskningsresultat. En ny rapport från WHO, som presenteras vid Europeiska lungmedicinkongressen i Stockholm i morgon, visar också att lungsjukdomar om tio år är den tredje största dödsorsaken i världen. Redan i dag är en miljard av jordens innevånare drabbade. Därför måste Sverige nu inom EU verka för att gränsvärdena sänks för utsläpp av luftförorenande partiklar. Det skulle spara en halv miljon européers liv årligen, skriver professorerna vid Karolinska institutet Sven-Erik Dahlén och Gunilla Hedin.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.