Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/debatt/nepotism-avgor-karriar-pa-karolinska-institutet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Nepotism avgör karriär på Karolinska institutet”

Tv-producenten Ylva Lööf anklagar KI för grov godtycklighet: Toppkandidaterna förbigås vid tillsättning av professurer vid Sveriges mest ansedda universitet. Vid flera tillsättningar av professurer på Karolinska institutet har vetenskapliga meriter inte varit avgörande. Och ett förslag i regeringens utredning om högskolekarriärer kommer bara att öka nepotismen. Tidigare hade oberoende sakkunniga rösträtt vid tillsättningar. Men den rätten har tagits bort. Nu bestämmer rekryteringsutskott godtyckligt om man ska ta hänsyn till de sakkunnigas skriftliga utlåtanden om de sökande. I regeringens utredning föreslås att den oberoende sakkunniggranskningen helt tas bort. Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg bör stoppa ett förslag som än mer främjar nepotismen i högskolevärlden, skriver tv-producenten Ylva Lööf som i många år anlitats som föreläsare vid Karolinska institutet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.