Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Stoppa straffskatten på digitala medier”

Momsen på tidningar och böcker bestäms av hur de distribueras. Realiteten är att digitala lösningar diskrimineras i en majoritet av EU:s medlemsländer. Effekten är att den digitala utvecklingen hämmas, skriver EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes och Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP).
Bakgrund. Digitalmoms i EU

Den 1 januari 2012 sänkte Frankrike och Luxemburg momsen på e-böcker till samma låga moms som för övriga böcker. Luxemburg har en låg moms på tre procent, vilket har lett till att stora e-boksaktörer som Apple och Amazon registrerat sig där. Sänkningen strider mot EU:s gällande momsdirektiv, eftersom den snedvrider konkurrensen inom EU. Detta har lett till att EU-kommissionen i juli inledde ett överträdelseförfarande mot de två länderna. Efter att ha uppmanats av EU-kommissionen att ändra sin lagstiftning är överträdelseförfarandena nu inne i sin andra fas, där Frankrike och Luxemburg riskerar att ställas inför EU-domstolen om de inte ändrar sina lagar snarast.

Parallellt med detta arbetar EU-kommissionen just nu på att ta fram ett nytt förslag som väntas presenteras före 2013 års utgång. Det nya förslaget väntas vara teknikneutralt, det vill säga, att momsnivån är densamma för alla typer av böcker oaktat på vilken plattform läsaren tillgodogör sig texten.

Principen bakom EU:s gällande momsdirektiv är att skydda den fria konkurrensen på den inre marknaden genom att motarbeta statsstöd från länder till deras egna industrier genom selektiva låga momssatser.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.