Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/debatt/sveriges-riksdag-maste-bilda-motvikt-till-eu/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Sveriges riksdag måste bilda motvikt till EU”

Björn von Sydow: Sverige bör kräva att en fjärdedel av de nationella parlamenten i Europa ska kunna stoppa EU-förslag. Sveriges riksdag är redo för att axla ett mer avgörande inflytande över Europeiska unionen. EU-ordföranden Angela Merkel vill driva igenom att ett nytt konstitutionellt fördrag för EU antas redan nästa år. Om det leder till förändringar i det vilande förslaget till EU bör Sveriges regering och riksdag också kräva nya förändringar. Framför allt gäller det att skapa starkare motvikter till EU-kommissionens och ministerrådets strävan efter överstatlig reglering. Därför bör Sverige kräva att en fjärdedel av de 27 ländernas nationella parlament ska kunna stoppa initiativ från kommissionen, skriver riksdagens tidigare talman Björn von Sydow.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.