Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 18:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/30-miljarder-i-vinst-i-svenska-storbanker/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

30 miljarder i vinst i svenska storbanker

Under årets tre första månader gjorde Sveriges fyra storbanker en sammanlagd vinst på nästan 30 miljarder kronor, nästan fyra miljarder kronor mer än första kvartalet 2014. – Vi har fyra väldigt välskötta banker i Sverige och det ska vi vara enormt glada för, säger Andreas Håkansson, analytiker på BNP Paribas.

På onsdagen redovisade de två sista bankerna, Handelsbanken och Nordea, sina delårsrapporter för årets första kvartal. Nordea ökade sitt rörelseresultat med nästan 2 miljarder kronor till drygt 13 miljarder kronor. Handelsbanken gjorde sitt bästa förstakvartal i bankens 143-åriga historia.

Tidigare har SEB och Swedbank båda rapporterat stigande vinster, 5,8 respektive 5,4 miljarder kronor.

När bankerna gör stora vinster brukar de kritiseras för bland annat höga marginaler på bolån. Men Andreas Håkansson menar att välmående banker är av avgörande betydelse för Sverige.

– Hög lönsamhet i bankerna ger Sverige hög stabilitet i det finansiella systemet och därmed kan bankerna vara ett stöd för före­tagen. Svenska banker har inga problem att låna ut, tvärtom skulle de gärna vara med och finansiera mer om bara efterfrågan fanns, säger Håkansson.

Bankernas resultat har under inledningen av 2015 gynnats av flera samverkande faktorer. Tillväxten är god i den svenska ekonomin med relativt hög utlåning vilket bidrar till bankerna får bra räntenetto. Dessutom har börsen rusat med 17 procent under första kvartalet och det ger bankerna stora intäkter i form av provisioner. På samma sätt har kraftiga kursrörelser på ränte- och valutamarknaderna lett till omfattande handel och därmed goda provisionsintäkter.

Den extremt låga räntan är både bra och dålig för bankerna. Inlåningsmarginalerna är starkt pressade, Handelsbanken uppvisade till exempel negativt räntenetto i  den svenska inlåningen. Men än så länge säger man sig i det längsta undvika att ta betalt för att ha pengar på banken, i alla fall för privatkunder.

Bolån är historiskt sett extremt billiga. Men tack vare att bankernas kostnader för sin egen upplåning också är extremt låga bibehåller de sin starka lönsamhet på bolånekunderna.

Svenska banker har inga problem att låna ut, tvärtom skulle de gärna vara med och finansiera mer om bara efterfrågan fanns.

Andreas Håkansson, analytiker, BNP Paribas

Nordea 13 164 (10 341)

SHB 4 955 (4 920)

SEB 5 790 (4 855)

Swedbank 5 376 (5 059)

Rörelseresultat kvartal ett, miljoner kronor (fjolårets siffror inom parentes).

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt