Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/aktier-fonder-saljer-av-investmentbolag-okat-intresse-for-stenbecksfaren-och-finanssektorn/

EKONOMI

Aktier: Fonder säljer av investmentbolag. Ökat intresse för Stenbecksfären och finanssektorn.

Av Sophie Nachemson-Ekwall

Investmentbolag fortsätter att vara i strykklass bland förvaltarna av det svenska aktiefondsparandet. Under 1998 såldes aktier i Investor, Industrivärden, Custos, Ratos, Atle, Bure och Lundbergföretagen.

Fondbolagen lättade också i Lifco och Saab, bolag som under fjolåret delades ut till aktieägarna i Getinge respektive Investor. I princip samtliga fonder sålde sina utdelade aktier i bolagen.

I stället investerade fondförvaltarna i Stenbecksfärens bolag Kinnevik, MTG och Netcom. Intresset var även stort för placeringar inom finanssektorn. Nya köp gjordes i Skandia, NB Holding, OM-gruppen och SEB.

Bland enskilda företag var intresset framför allt stort för Volvo. Volvo är också det enskilda svenska bolag där de svenska aktiefondernas ägarandel är störst, 16 procent. Sandvik, Atlas Copco, Skanska och WM-Data har i och för sig ett större inslag av svenskt fondägande, men i deras fall är det stora aktieposter hos Sparbankernas aktiefonder som slår igenom.

Informationen om fondernas ägarförändringar under trejde och fjärde kvartalet 1998 har hämtats från DN:s Ägarservice som löpande bevakar ägarförändringar på Stockholmsbörsen.

Totalt sett äger svenska fondsparare aktier för 200 miljarder kronor, motsvarande strax under 10 procent av marknadsvärdet på börsen. Placeringarna är nästan helt koncentrerade till de stora bolagen. Det betyder att den mindre SBI-listan nästan helt saknar fondkapital.

Robur står ensamt för ungefär hälften av fondkapitalet på börsen. Det slår exempelvis igenom i både ABB och Ericsson. I ABB var det fyra förvaltare som sålde och fyra som köpte aktier under det fjärde kvartalet förra året. Robur sålde dock en mycket stor post, vilket gjorde att fondernas innehav sjönk med drygt 1 procentenhet. I Ericsson var utvecklingen den motsatta eftersom Robur där ställde sig på köpsidan.

© sophie.nachemson- ekwall@dn.se

08-738 11 77

KORTFATTAt: Fondbolagen vände under 1998 de stora investmentbolagen ryggen. Nya köp gjordes i stället i Stenbecksfärens bolag Kinnevik, MTG och Netcom.