Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allmännyttans bas vill införa moms på hyran

Allmännyttans vd Anders Nordstrand har lockat hit ett polskt byggbolag för att öka konkurrensen. Nu ställer han krav på regeringen.

Den kamp som chefen för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (Sabo) för påminner om Davids kamp mot Goliat.

På ena sidan Anders Nordstrand, på den andra skriande bostadsbrist, skenande byggkostnader, dålig integration, stökiga skolor.

Uppgiften är inte liten, men kanske följdenlig för någon som började som SSU-ombudsman i Sandviken. Redan när han tog vd-jobbet för knappt ett år sedan visste denne lågmälde man att Sabo skulle vara en del av samhällsutvecklingen.

För att pressa ned byggkostnaderna har han tagit hit det polska byggbolaget Tulcon.

– Det är brist på konkurrens. Vi har tre dominerande byggbolag, säger han på sitt stilrena kontor på Drottninggatan i Stockholm.

När allmännyttan vill bygga lämnar ofta ett enda byggbolag anbud på att göra jobbet (se grafik). Valet står då mellan att bygga till det priset eller att inte bygga alls.

I slutet av november förra året skrev Tulcon kontrakt i Klippan. Priset blev 15 procent, 2 400 kronor per kvadratmeter, lägre än det pris som det svenska byggbolaget gav i upphandlingens första omgång.

Anders Nordstrands medarbetare har även rest till Baltikum och Spanien för att ragga byggbolag.

Vad säger fackföreningen Byggnads om det?

– De har inget emot det. Alla ska teckna kollektivavtal och följa det svenska regelverket, säger han.

Men inte förrän relativt nyligen översatte Boverket byggreglerna till engelska.

– Bestämmelser och lagar måste översättas. Tulcon har översatt själva.

Anders Nordstrand anser att marknaden är överhettad, men tror inte på en krasch.

– Det finns stora geografiska skillnader. Det stannar nu av lite på orter där det byggts väldigt mycket, till exempel i Örebro.

Att produktivitetsutvecklingen i byggbranschen är synnerligen låg försöker Sabo sedan sex år tillbaka råda bot på genom att ramupphandla standardiserade, serietillverkade hus som är 25 procent billigare att producera.

Hyran sätts dock inte efter produktionskostnaden utan efter bruksvärdesprincipen (se ruta) och förhandlingar med Hyresgästföreningen. En trea i de så kallade Kombohusen kan ändå kosta under 9 000 kronor i månaden.

Övriga nybyggda lägenheter är dyrare. Överlag är det relativt höga hyror i nya hus och därför är kön till dem ofta kort, (se grafik).

Allmännyttan siktar på att bygga färdigt 10 000 bostäder i år, en ökning med 48 procent från i fjol. Totalt i Sverige spår Boverket att 68 000 bostäder byggs, upp med 7 procent från i fjol

Norska Veidekke är ett annat utländskt bolag som har etablerat sig här och företrädare för företaget skrev nyligen på DN debatt att det ökande byggandet endast beror på högkonjunkturen, inte på åtgärder från regeringen.

– Det är klart att den här regeringen och förra regeringen har gjort en massa saker som påverkat byggandet, säger Anders Nordstrand.

Han ger dock inga konkreta exempel. Kanske är detta bara ett bevis på hans förmåga att navigera i en politisk miljö. En talang som en gång gjorde att han kunde hoppa från politiken till turism i Stockholms stad och senare till huvudstadens allmännytta. Hans nuvarande styrelse består av ett politiskt potpurri.

Ändå vågar han ha åsikter. I ett antal debattartiklar har han propagerat för bättre arbetsförmedling och bättre integration.

– Väldigt många i våra områden har inte arbete. Vi vill se till att barnen har en trygg uppväxtmiljö och har föräldrar som går till jobbet. Vi jobbar med social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet. Integrationen är oerhört viktig för oss.

– Regeringen borde ge förutsättningar för de här områdena genom kommersiell och offentlig service, fortsätter han.

Arbetsförmedlingen och socialtjänsten bör finnas i utsatta områden, anser han. Och kommunerna bör utveckla stökiga skolor där i stället för att lägga ned dem.

Dessutom vill han att regeringen tar bort lagen om eget boende, Ebo-lagen, som gör att nyanlända kan skaffa eget boende var de vill.

Därtill anser Anders Nordstrand att regeringen borde ge bättre förutsättningar för hyresrätter. Medan de som äger sin lägenhet, sitt radhus eller sin villa får göra avdrag för nästan en tredjedel av räntekostnaden och även får göra rotavdrag vid renoveringar får de som äger en hyresfastighet inte göra någondera.

– Det blir 3 000 kronor dyrare i månaden att bo i en hyresrätt än i en ägd bostad. Jag får en subvention för att jag bor i bostadsrätt.

Anders Nordstrand vill att regeringen gör något åt obalansen mellan hyresrätten och det ägda boendet. Han påpekar att allmännyttan fick räntesubventioner i början av 1990-talet, då räntorna till skillnad från i dag var höga. Nu vill han ha skattefria renoveringsfonder och rotavdrag.

– Vi vill ha 6 procent moms på hyran så att vi kan dra av den mot den moms vi betalar för renovering och nybyggen. Då skulle vi kunna sänka våra kostnader och därmed hyran. I dag har vi inte avdragsrätt.

Fast egentligen vill han förändra hela skattesystemet.

– Vad som krävs på sikt är en ny stor skattereform. Man måste sätta sig över blockgränserna och komma överens. Det handlar om långsiktiga spelregler.

I den reformen vill han att den ekonomiska skillnaden mellan att äga och hyra bostäder försvinner. Dessutom vill han att bostadsbidraget höjs så att även låginkomsttagare har råd att bo bra.

– Att ge till dem som har behov är en del av det svenska systemet.

Han är emot marknadshyror, trots att Sverige är en udda fågel inom EU där nästan alla länder har marknadshyror och socialbostäder för lågavlönade, så kallad social housing.

– Får man marknadshyror får man social housing och det vill vi inte ha i det svenska systemet. I Stockholm har vi i princip marknadshyror i nyproduktion. Man kan inte ta ut så mycket mer hyra än så. Länder med marknadshyror och social housing har också problem med segregation och bostadsbrist.

Ålder: 59 år.

Gör: vd Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo, Allmännyttan kallad.

Bor: Bostadsrätt i Hammarbyhöjden i Stockholm, sommarhus på Värmdö. Har tidigare bott i hyresrätt. ”Jag har aldrig betalat svart för en bostad.”

Familj: Hustru och två utflugna barn och två barnbarn.

Utbildning: Socialhögskolan.

Karriär: SSU-ombudsman i Sand­viken, politisk sekreterare i Södertälje, biträdande borgarrådssekreterare i Stockholm, vd för Stockholms turism- och marknadsföringsbolag, vd Micasa, vd Mimer, vd Sabo.

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo

Paraply för kommunala bostadsbolag, några stiftelseägda bostadsbolag och arbetarbostadsfonder

Har 307 medlemmar med totalt drygt 800 000 lägenheter.

Bruksvärdesprincipen

Bruksvärdesprincipen betyder att hyran sätts i relation till lägenhetens standard och läge.