Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 20:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/allt-farre-foretag-snokar-pa-facebook/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allt färre företag snokar på Facebook

Företagens framtidstro är ljus och en klar majoritet vill anställa under kommande år. Och allt färre företag snokar runt på nätet för information om kandidater.

Tiden då arbetssökanden tvingades städa bort festbilderna på Facebook inför jobbintervjun kan snart vara förbi. Stockholms handelskammare har frågat 400 företag om hur ofta de söker efter kandidater på nätet. Svaren visar att trenden går mot att allt färre företag gör den typen av kontroller.

– Vi har lärt oss att leva med sociala medier. Det är en del av människors vardag. Informationen som finns där bedöms inte längre på samma sätt, säger Lotta Andersson, projektledare på Stockholms handelskammare.

År 2010 angav 25 procent av företagen att de sökte på nätet för att få information om kandidater. Kontrollerna ökade till och med år 2015, då detta gjordes av 46 procent av företagen. I år angav 35 procent av de tillfrågade att de kontrollerar kandidaterna på nätet.

Den 25 maj i år införs det nya EU-direktivet GDPR, som reglerar hur företag får använda personuppgifter. Enligt Lotta Andersson har införandet lett till att fler prioriterar att skydda de anställdas integritet och överväger mer noggrant vilka uppgifter som är relevanta. Men det kan finnas ytterligare en faktor som spelar in.

– Medvetenheten om falska nyheter har gjort att informationen som finns på nätet kanske inte längre uppfattas som sanning på samma sätt som tidigare, säger Lotta Andersson.

Men trots att nätidentitetens roll minskar i betydelse finns det anledning att se över vilken information som finns tillgänglig, anser Lotta Andersson.

– 33 procent av företagen har valt bort en kandidat till följd av vad de har hittat på nätet. Det är bra att se över hur saker i sociala medier kan tolkas utåt, säger hon.

Den tyngsta faktorn vid än bakgrundskontroll är fortfarande referenser, enligt Lotta Andersson. I undersökningen framgår också att allt fler företag är också mer positiva till att alkohol- och drogtesta på kandidater.

Anmärkningsvärt är att nästan 60 procent av arbetsgivarna har uppgett att kandidater har förvanskat uppgifter i ansökan. Vanligast är osanna uppgifter om erfarenheter, tidigare lön och examen.

Knappt 90 procent av företagen anger att de vill rekrytera och arbetsbristen är stor, framför allt inom bygg- och it-sektorn, enligt rapporten.

Fakta. Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Stockholms handelskammare som har ställt frågor till 400 rekryterings­ansvariga på företag i hela landet. Undersökningen har riktats både till privata företag och till offentlig sektor.

27 procent av de medverkande företagen har fler än 500 anställda, 34 procent mellan 101 och 500 anställda, 25 procent har mellan 50 och 100 anställda och 13 procent har färre än 50 anställda.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt