Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 22:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/appen-for-hundalskare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Appen för hundälskare

Ett socialt forum där hundälskare möts och knyter kontakter. Så kan man beskriva appen Happytail. Idén kommer från Katharina Welin och Maja Magnusson som just nu arbetar med att finansiera och utveckla det nystartade företaget.

Katharina Welin och Maja Magnusson träffades på Handelshögskolan i Stockholm när de båda läste General management (ledarskap). Ingen av dem äger en hund just nu men de är uppvuxna med hundar och längtar ofta efter en egen fyrbent vän.

– Men man blir väldigt låst som hundägare, säger Katharina Welin som för några år sedan började skissa på idén till appen Happytail.

Tanken med appen är att man ska koppla ihop hundar med hundälskare. Både personer som har hund och vill träffa andra hundägare och personer som inte har hund men vill träffa hundar.

– De hundägare som är med i appen gör en profil för sin hund. De som inte har en hund gör en profil för sig själv. I appen finns också en kartfunktion som gör att man kan hitta hundälskare som bor nära. Det går också att chatta med varandra i appen, förklarar Katharina Welin.

Men att tjäna pengar på en app kan ta tid. Happytail kommer att vara gratis för användarna men Katharina Welin och Maja Magnusson har planer på att i framtiden erbjuda betaltjänster inuti appen. De tror också på annonsintäkter.

För att kunna arbeta heltid med företaget och anställa två utvecklare har Katharina Welin och Maja Magnusson i startskedet valt att vända sig till riskkapitalister. De är bland annat med i ett program som anordnas av Sting, Stockolm innovation and growth, en organisation som hjälper nystartade företag 
i Stockholm att växa. Genom det har de fått ett första kapital, men de planerar i framtiden att ta in fler investeringsrundor. Appen är inte färdigutvecklad utan ska lanseras 
i sommar.

– Vi har valt riskkapitalister framför banklån eftersom vi ser ett värde i det. De riskkapitalister vi tar in hjälper oss också med råd och bidrar till företaget, säger Maja Magnusson.

Att ta in kapital utifrån är dock inte helt enkelt. Varje gång krävs en tuff förhandling om hur stor andel investerarna ska få i företaget. Det gäller också att värdera företaget på rätt sätt.

Startår: 2014.

Omsättning: 0.

Anställda: 4 personer.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt