En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:11
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/astra-zeneca-ny-storsaljare-pa-gang-britterna-har-lovande-cancerpreparat-med-sig-i-boet-men/
Astra Zeneca. Ny storsäljare på gång. Britterna har lovande cancerpreparat med sig i boet men svenskarna styr forskningen.
Av Sophie Nachemson-Ekwall
Astras fusionspartner Zeneca är på väg att lansera något som kan bli världens mest sålda cancerpreparat, Faslodex för bröstcancer. Astras forskningschef Claes Wilhelmsson spår att den årliga försäljningen kan nå en miljard dollar, åtta miljarder kronor.
Det är dubbelt så mycket som ett normalt framgångsrikt läkemedel mot cancer säljer för i dag. Faslodex skulle därmed kunna bli Astra Zenecas näst mest sålda produkt, efter magsårsmedlet Losec och dess efterföljare Perprazole. Faslodex kommer ut på marknaden 2001 och väntas kunna nå full försäljning fyra år senare.
- Faslodex kommer att behandla bröstcancer utan biverkningar i form av exempelvis benskörhet. Det blir en succé, säger Claes Wilhemsson, som snart blir chef över hela Astra Zenecas forskning.
När DN träffar Wilhelmsson är britten Richard Auty, högste ansvarig för forskningen inom Zeneca, med. De två planerar just nu för hur världens tredje största forsknings- och utvecklingsbudget, 15 miljarder kronor, ska fördelas.
- Zeneca går igenom Astras forskning och Astra går igenom Zenecas. Om tio dagar presenteras ett förslag. Sannolikt går vi vidare med de projekt som i dag bedöms som prioriterade. Frågan blir vad vi ska lägga resten av pengarna på. Mycket kommer att förändras, säger Claes Wilhelmsson.
För Astras forskningschef har Zeneca hela tiden varit drömpartnern. Under intervjun råder det inga som helst tvivel på vem det är som bestämmer: Claes Wilhemsson. Richard Auty blir hela tiden avbruten men verkar ganska till freds med sin nye chefs fasoner. Inte heller Auty kan tänka sig någon annan partner.
- Som världens näst största cancerhus forskar Zeneca inom alla viktiga områden. Ett samgånde med ett läkemedelsbolag som redan kan cancer skulle bara leda till nedskärningar. Och det är inte det vi behöver, utan tillgång till en stor försäljningsorganisation, säger Richard Auty.
Claes Wilhelmsson bryr sig varken om att Astras aktieägare får lite betalt vid samgåendet - vilket Aktiespararnas riksförbund kritiserat - eller att Astras huvudkontor flyttar till London. Astra kan inte sitta och vänta på att Astraaktien ska stiga, menar Wilhelmsson.
- Jag är säker på att Zeneca inte finns kvar som självständigt bolag så länge till. Tåget går nu.
Både Astra och Zeneca står de närmsta åren inför stora patentutgångar som väntas slå hårt mot respektive bolags försäljning. Är inte det en signal om att ni passar dåligt för varandra
- Den som tänker på patent har helt missförstått vad fusionen går ut på. Detta är en offensiv åtgärd. Läkemedelsindustrin håller på att förändras, forskningen har blivit dyr och komplicerad. Vill vi vara med bland de stora måste vi ta ett kliv uppåt och få en bredare bas att stå på.
För knappt två veckor sedan hade bolaget ett stormöte i Oslo. På plats fanns 40 forskare från Astra och 30 från Zeneca. Skillnaden mellan bolagen märktes där. Astra har fler specialister och Zeneca fler generalister. Astras forskning är decentraliserad, medan Zenecas styrs mer centralt. Kritiken mot att Zenecas forskningsportfölj skulle vara tunn avfärdas dock med emfas.
- Analytikerna frågar mig varför Astra går ihop med en sådan "poo" (lort). Det är inte rättvist. Zeneca har precis genomfört flera tunga lanseringar, säger Wilhelmsson.
Båda herrarna pekar på hur bra bolagen kompletterar varandra, inom områdena smärtlindring, centrala nervsystemet och hjärta/kärl. Zenecas nya astmapreparat Accolate passar väl in i Astras astmaportfölj. Astras kunskap inom diagnostik kan stödja Zenecas försök att spåra cancer i ett tidigt skede.
Lika viktig är bolagens möjlighet att licensera in produkter från andra läkemedelsbolag. Zenecas kommande kolesterolsänkande läkemedel Statin framhålls som ett bra exempel.
- Sanningen är att Astra misslyckats helt med att locka till sig andra produkter. Det kan vi ändra på nu när vi får en attraktiv storlek och Merck-avtalet inte blockerar oss. Om några år ska 25 procent av Astra Zenecas försäljning komma från inlicenserade preparat, säger Claes Wilhelmsson.
sophie.nachemson- ekwall@dn.se
08-738 11 77
Kortfattat: Zeneca lanserar snart cancermedlet Faslodex, som väntas bli en storsäljare. Den nya läkemedelsjätten Astra Zeneca kan därmed få ett preparat som är nästan lika framgångsrikt som bästsäljaren Losec. Det är dock ingen tvekan om vem som kommer att styra forskningen i framtiden: Astra.