Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Börschefens död chockerar Norge

Av LARS JOHANSSON

OSLO. Oslobörsens chef Erik Jarve påträffades död natten till tisdagen. Han fick lämna sitt jobb med omedelbar verkan i måndags sedan det upptäckts att han otillbörligt gynnat sin son.

Advokat Elisabeth Wille, ordförande i Oslobörsens styrelse, berättade vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen att hon informerades för en vecka sedan om de missförhållanden som ledde till att Jarve fick sparken. Uppgifterna kom från börsens egen personal och presenterades för Jarve på måndagsmorgonen.

Elisabeth Wille var klart skakad när hon redovisade den närmare bakgrunden till att börsdirektören avskedats. Det plötsliga dödsfallet tvingade fram detaljer som styrelsen inte ville ge förrän revisorerna granskat hela härvan.

Jarve beordrade ett dotterbolag till Oslobörsen att anställa hans 25-årige son trots att denne inte var kvalificerad för uppgiften. Sonen fick även kurser på börsens bekostnad som inte hade samband med jobbet.

Allvarligast är dock att Jarve utverkade en anställning för sonen på ett företag i London som sålde ett handelssystem för över 50 miljoner till börsen i Oslo. Leverantören lade in kostnaden i anbudet utan att börsadministrationens ordinarie förhandlare kände till saken.

- Allt skedde under 1994. Sammantaget uppgår kostnaderna för börsen till cirka 300 000 norska kronor, klargör Elisabeth Wille.

De 66 anställda samt aktiemäklarna vid Oslobörsen höll en minnesstund för Erik Jarve på tisdagsmiddagen.

- Alla som har börsen som arbetsplats är i dag chockade och förfärade. Många gråter, avslöjar informationschefen Roy Halvorsen.

Jarve, som blev 50 år, började som börssekreterare 1969 och utnämndes 1977 till börskommissionär, den yngste i världen vid den tidpunkten. Sedan dess har han varit chef för börsen i Oslo och byggde i praktiken upp den nuvarande verksamheten.

En ökad samverkan mellan aktiebörserna i Norden var en av Erik Jarves käpphästar. Han sökte även lansera Oslobörsen som världens ledande handelsplats för sjöfartsaktier.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.