Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Brexit-oron gynnar bemanningsföretag

London. Det finns bolag som gynnas av Brexit. DN besökte det svenska bemanningsföretaget Gigstr som lever på den osäkerhet som det kommande EU-utträdet skapar. 

Chocken var total i London när resultatet från folkomröstningen stod klart. Gatorna tysta. Männi­skor gick omkring som zombies, berättar Mikael Angesjö. Då var han vice vd för svenska Handelskammaren i London. I dag har han tagit nya tag och basar över det svenska bemanningsbolaget Gigstrs verksamhet i Storbritannien. Här är perspektivet ett annat.

– För Gigstr innebär Brexit en möjlighet. Osäkerheten som utträdet skapar ökar värdet på vår tjänst. Brexit innebär att företagen inte vill anställa någon på heltid. Med oss får de möjlighet att köpa in flexibel personal per timme.

Han konstaterar att den brittiska regeringens otydliga strategi i förhandlingarna med EU har skapat en oro bland företagen. Då använder de sig hellre av flexibla personallösningar.

– De tänker både en och tre gånger innan de anställer någon. De vet ju inte hur förutsättningarna ser ut framöver.

Men även om Gigstr gynnas så kommer effekterna att slå mot brittisk ekonomi i stort, bedömer han.

– Hittills har man sagt ”business as usual”. Men ekonomin har stannat av och immigrationen till Storbritannien har gått ned för första gången på många år. Det är resultatet av att Storbritannien har blivit mindre attraktivt att flytta till.

Gigstrs verksamhet i Storbritannien är i sin linda. Mikael Angesjö och ytterligare 5 anställda huserar i ett kontorshotell vid Themsens norra strand med utsikt över den medeltida borgen Towern.

Österut tornar London citys skyskrapor stolt upp sig. Här i finanscentret råder stor oro och flera av de internationella investmentbankerna har köpt mark i Frankfurt för att förbereda en flytt när EU-utträdet är ett faktum.

Mikael Angesjö känner av osäkerheten.

– Bara den senaste veckan har jag hört om i alla fall tre företag som sagt: nu väntar vi inte längre – vi flyttar.

Mikael Angesjö lämnade Handelskammaren för Gigstr efter folkomröstningen. Gigstrs framsteg i London beskriver han som en ”fascinerande konsekvens” av EU-utträdet.

Han tror förklaringen till att britterna röstade för Brexit är att Storbritannien är ett så utpräglat klassamhälle. Då passar det bra med ett företag som säljer sig som företrädare för skandinaviska värderingar. Företaget riktar sig framför allt till studenter och unga människor eller personer som håller på med någon verksamhet som inte ger tillräckligt med inkomster. På Gigstr får de deltidsjobb, en högre timlön än vad de flesta bemanningsbolag erbjuder, sjukförsäkring, semesterersättning och pension.

– Före Brexit tror jag inte att vi hade fått gehör för vår affärsidé på samma sätt, säger Mikael Angesjö.

De som jobbar för Gigstr registrerar sig via en app. I Storbritannien, där man startade under hösten, är hittills 250 anslutna. Det är en liten del av de totalt 15 000 som är registrerade på Gigstr. Men planen är att bli störst på marknaden och antalet på Londonkontoret kommer att dubblas nästa år.

Många av dem som använder Gigstr är EU-medborgare. Bland dem går diskussionerna höga om villkoren efter Brexit.

– Studenter undrar vad som händer när deras studentvisum gått ut, får de stanna? För européer fanns aldrig de tankarna förut. Jag har bott här i åtta år, det är helt nytt för mig, säger han.

Mikael Angesjö tror att London överskattar sin attraktionskraft och ser risken att arbetskraft lämnar staden.

– Blir det för krångligt att vara här tror jag folk börjar titta på andra destinationer. Det i sin tur kommer att påverka den brittiska ekonomin.

Han är entusiastisk inför Gigstrs möjligheter, men sörjer utvecklingen i Storbritannien.

– Jag har alltid varit stolt över att bo här, i ett samhälle som fungerar med så många kulturer sida vid sida. Jag har grannar från Egypten och Serbien, vi anställer spanjorer och portugiser. Man tänker inte på vilket land människor kommer ifrån. Så kommer Brexit och stör den bilden, säger Mikael Angesjö.

Gigstr har verksamhet i Sverige, Storbritannien, Danmark, Finland och Norge.

”Giggarna”, som bolaget kallar de som registrerats i appen, är anställda av Gigstr.

I Storbritannien får de en timlön på 10,20 pund, minimilönen ligger på 7,50.

Förra året förmedlade företaget tjänster till ett värde av runt 20 miljoner kronor.

Mikael Angesjö är 33 år gammal och har bott i Storbritannien i åtta år.

Innan han blev vd för Gigstr i London var han vice vd för Svenska Handelskammaren i Storbritannien.

Har tidigare arbetat för bland annat Adidas och STS. Han har även varit professionell fotbollsspelare i USA.