Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Byggfirmor tror slopat avdrag ökar svartjobb

Nästan alla små och medelstora byggföretag tror att svartjobben kommer att öka om regeringens förslag om sänkt rotavdrag går igenom. Fyra av tio företag har redan beslutat sig för att minska sin personalstyrka eller över­väger att göra det.

Det visar en enkät där över 2 000 företag från olika delar av byggbranschen deltagit, och som gjorts av branschorganisationerna. I enkäten har endast företag som åtar sig rotarbeten åt privatpersoner deltagit.

Hela 71 procent svarar att det i dag aldrig förekommer att kunder frågar om att få arbete utfört utan kvitto. Enligt 27 procent händer det, men sällan. Endast 1 procent säger att det är vanligt med frågor om det går att betala svart.

Nästan tvärtom var det innan rotavdraget infördes: 43 procent svarade att det var vanligt och 31 procent svarade att det var mycket vanligt att få frågan om svart betalning.

Att rotavdraget bidragit till att minska svartarbetet verkar företagarna rejält ense om: 9 procent svarar att det betytt ganska mycket och hela 89 procent svarar att det betytt mycket.

– Vi räknar med att rotavdraget skapade 21 000 vita jobb, kommentarar Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier.

Av enkäten framgår att 77 procent av företagarna tror att kunderna kommer att bli mer benägna att köpa svarta tjänster om förslaget genomförs. 37 procent tror att kunderna väntar med eller struntar i att göra jobbet, och 30 procent tror att de väljer att göra arbetet själva.

Ola Månsson var tidigare regionchef på ett rikstäckande installationsföretag.

– I Skellefteå hade vi inga jobb från privatmarknaden före rotavdraget. Efter att det infördes fick vi en bas på 20 procent av verksamheten med privatkunder, säger han.

Sveriges Byggindustrier var med och presenterade en undersökning under Almedalsveckan med en beräkning av att drygt 8 000 jobb skulle försvinna i Sverige om rotavdragen sänks från 50 procent till 30 procent.

– Jag hör från flera mindre entreprenörer i branschen som är mycket oroliga för att även från seriösa uppdragsgivare få frågor om att göra jobbet utan kvitto. Och de vill ju egentligen inte jobba svart, säger Ola Månsson.

I enkäten avspeglas den oron. Vart tionde företag har redan bestämt sig för att dra ned på personalen om avdragen sänks, och tre av tio svarar att de funderar på att göra det.

Undersökningen omfattar 2 130 företag och är gjord av Sveriges Byggindustrier, Företagarna, VVS-företagen, Måleriföretagen, EIO, PLR, Maskinentreprenörerna och Glasbranschföreningen.

Det nu gällande rotavdraget infördes i december 2008.

Rot står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad.

I dag gäller att 50 procent av ar­betskostnaden vid renovering av fastigheter eller i bostadsrätter, ger en skattereduktion på belopp upp till 50 000 kronor per person och år.

I fastigheter eller bostadsrätter som ägs av flera personer har varje delägare rätt till skattereduktion om högst 50 000 kronor.

De förändringar som regeringen föreslår innebär att bara 30 procent av arbetskostnaden ger rätt till skatte­reduktion.

Maxbeloppet per person blir oförändrat 50 000 kronor.