Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/dom-i-patentstrid-mellan-mobiljattar/

EKONOMI

Dom i patentstrid mellan mobiljättar

DN Text

Samsung ska betala ett skadestånd till Apple på 119,6 miljoner dollar, motsvarande drygt 780 miljoner kronor, för patentintrång. Det slog en domstol i Kalifornien fast i fredags. Det amerikanska bolaget hade dock krävt sin sydkoreanska konkurrent på över 2 miljarder dollar, så utslaget blev ingen stor seger. Samsung hade i sin tur stämt Apple för patentstöld och fick rätt till ett blygsammare skadestånd, 158 000 dollar, skriver TT.

Domen är den senaste i en tre år lång patentstrid mellan tillverkarna av Iphone och Galaxy kring tekniken för smarta telefoner. Samma domstol dömde i augusti 2012 Samsung att betala Apple drygt 1 miljard dollar, för att ha kopierat teknik från Iphone och Ipad. Skadeståndet halverades senare och är fort­farande föremål för överklagan.

Den aktuella domen som nu förkunnats i domstolen i San Jose gäller fem patent som inte togs upp i det tidigare målet.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt