Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 15:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/ekologiska-matproducenter-lider-av-vaxtvark/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ekologiska matproducenter lider av växtvärk

Var tionde livsmedelsproducent vill fasa ut konventionella rå­varor till förmån för ekologiska. Men bristen på råvaror sätter stopp för planerna. – Det kommer att ta år innan utbudet matchar efterfrågan, säger Carl Eckerdal på Livs­- ­me­delsföretagen.

Svenska livsmedelsproducenter får allt svårare att tillfredsställa konsumenternas sug efter ekomat. Orsaken är att bristen på råvaror hämmar tillväxten av det ekologiska sortimentet.

Enligt nya siffror från bransch­organisationen Livsmedelsföretagen har tre fjärdedelar av de företag som producerar ekologiska livsmedel säsongsvis eller permanent brist på ekologisk råvara.

Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal menar att matproducenterna har blivit tagna på sängen, framför allt råvaruproducentledet.

– Det ekologiska är inte bara en boom som har träffat Sverige, utan märks i hela världen. Uppköparna sopar rent, säger han.

Den stora efterfrågeökningen kom förra året. Livsmedelsföretagen tror att orsaken är en blandning av att köpkraften i Sverige ligger på en historiskt stark nivå samt att allt fler svenskar fokuserar på kvalitet.

– Trenden har slagit rot i mycket bredare kretsar än bara hos medelklassen, säger Carl Eckerdal.

Nästan alla medlemsföretag räknar med att efterfrågan på ekomat kommer att öka ännu mer. Därför har fyra av fem företag (82 procent) ambitionen att bredda sina ekologiska erbjudanden. Samtidigt planerar mer än var tionde företag (12 procent) att helt fasa ut konventionella råvaror till förmån för enbart ekologiska.

Men råvarubristen är inte fixad i en handvändning. Livsmedelsföretagen bedömer att det kommer att ta flera år innan efterfrågan är mättad.

– När utbudet inte matchar efter­frågan pressas priserna upp och producenterna kommer tids nog att ställa om till ännu mer ekologisk produktion eftersom de märker att det är lönsamt. Men det går inte över en natt, säger Carl Eckerdal.

Fakta. Råvarubristen

En majoritet av Livsmedelsföretagens medlemmar upplever att bristen på ekologisk råvara begränsar möjligheten att hålla jämn takt med konsumenternas efterfrågan.

Ja, konstant brist 41 procent

Ja, periodvis brist  34 procent

Nej  25 procent

Svaren kommer från 70 företag som omsätter 65–70 miljarder kronor om året och som är verksamma på den svenska marknaden.

Källa: Livsmedelsföretagen

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt